United 93

Såg United 93 nu på kvällskvisten. Nu är det ju inte en film som överraskar, alla som var vid medvetande för dryga fem år sen den 11 september 2001 vet ju hur det här slutar. Och man kan ju enkelt lista ut i stort sett alla hållplatser på vägen i handlingen. Men det är inte där filmen har sitt fokus. Det är en stark film, delvis precis beroende på att man vet hur det slutar, det är en film som inte kan låta bli att beröra. Slutet är känslostarkt, speciellt när alla på planet, var för sig ber (till samma) Gud, var och en på sitt sätt på sitt språk. Rekommenderas att se en gång, även om det inte är en film man ser ofta...

Fast det kanske inte var den bästa filmen att se dagen före man ska ut och flyga...

Nästa bilköp?

Astronomy Picture of the Day har för dagen kommit ner på jorden och visar ett gigantikst åbäke som sätter sina spår på jordytan, klart synliga från rymden. Och efter att ha sett bilden har jag absolut inga tvivel. Vilket monsteråk. För alla maskinintresserade (vilket inte inkluderar mig) måste det vara något utöver det vanliga. Även för mig som är ointresserad kan man inte undgå att bli, ja nästan imponerad även om det känns som fel ord. Speciellt sågklingan är ju minst sagt respektingivande. Tänk att möta den på motorvägen... då är det nog inte många som tränger sig, även om monstret av naturliga skäl inte är särskilt kvick.

Man kan läsa mer om den på Wikipedia eller se den i sin naturliga miljö på GoogleMaps.

Fråga om du får provköra nästa gång du ska köpa bil...

(Ännu mer) Komplicerat klimat

TerraDaily rapporterar om nya rön som tyder på att ett isländskt vulkanutbrott på sent 1700-tal påverkade lokala klimat och väderfenomen på en global skala. Här uppe i norr fick vi den kallaste vintern på länge medan det tyder på att utbrottet orsakade torka (och följande enorm svält) i Egypten. Utbrottet påverkade monsunen, vilket fick till följd att det föll mindre nederbörd i bland annat Nildalen...

Sådan här rön, även om det i det här fallet inte rör sig om mänsklig påverkan, pekar på att vi bör ta åt oss två saker. För det första, som jag påpekat tidigare, klimatforskning är oerhört komplicerat och vi bör nog erkänna att vi inte känner till alla variabler, kopplingar och funktioner i naturen omkring oss. Med andra ord att basunera ut domedagsprofetior likväl som att säga att allt är ok är ganska vanskligt. Vi vet helt enkelt inte. Vi kan modellera och gissa, men som synes är det till och med svårt att tyda mönstren med facit i hand. Det andra är att lokal påverkan får global effekt. Det funkar inte att säga att man håller reda på sitt eget och låter andra ta hand om sitt. Nyckelordet för en förändring, vilken man nu än vill åstadkomma, är samarbete.

8-6

Mmm... nu klappar Hv-hjärtat varmt och ömt. Här har jag suttit och bara väntat på, nästan räknat in den i förväg, förluste som ska bryta den trevliga sviten. Så när vi klarade oss mot hemmastarka Linköping förra gången, och dessutom så nyligen, trodde jag det skulle vara kört nu. Men så fel man hade. Och vilken match det blev. Så här på avstånd får man ju nöja sig med att kika på highlights men det var gott om snygga mål. Både från LHC-klubbor och HV-klubbor. Extra gratulationer till Hv-junioren Henrik Eriksson som gjorde sitt första Elitseriemål!

Årets säsong som började så tungt, känns helt plötsligt alldeles strålande. Bara en poäng från toppen, med en match mindre spelad. Skoj!

Budgetvinter

Nu har Fader Vinter snålat tillräckligt. Nu har det vart plusgrader över en vecka och vattnet som borde sakta dala och singla ner och täcka landskapet i en vackert vit och ren vinterdräkt fallit snabbt, hänsynslöst och framför allt blött. Slagit och borrat sig ner i det oskuldsfulla snötäcket som tappert fortfarande trotsar värmes ologiska regim. I will have no more of it. Fader Vinter, som började så bra, har verkligen slappat till på sistone. Jag kräver bättring!

Ska snart resa söderöver till breddgrader där budgetvinter och slask är normen. Kommer antagligen inte kännas lika jobbigt där, det är ju liksom så det ska vara. Men när jag kommer tillbaka så...

Förresten, kikade på min verifikation från SAS. Under Baggage Allowance läser jag 20K. 20K? Inte 20 Kg, utan 20K. Tja, det kan väl inte tolkas på annat sätt än att man får ha med sig 20 000 väskor...? SAS har blivit generösare sen jag reste med dem sist.

Huo Yuan Jia

Så har man kikat på en film... till. :) Huo Yuan Jia, eller Fearless för den som inte talar mandarin. Vilket är underligt eftersom jag får intrycket att det är huvudpersonens namn i titeln. Fast översättare är bra underliga ibland. Bra och underhållande, men ingen superrulle precis. Långa avsnitt med bara mängder av action och martial arts - Jet Li får imponera, eller långa avsnitt helt utan minsta action eller martial arts. I båda fallen blir det lite långdraget eftersom det inte blir några tempoväxlingar eller omväxling.

Fast är man intresserad av martial arts så är det helt klart en film som man vill se. Dels eftersom Jet Li får (och han kan det där) utrymme att spela ut ett ganska stort register (hjälpt av en del linor). En hel del effektfull martial arts visas. Men kanske främst eftersom det är en delvis biografisk film om Huo Yuanjia, en legendarisk mästare. Vill man läsa mer om honom, vilket var intressant kan man kika på Wikipedia.

Och kom ihåg var ni lägger hjälmen sen...

Jag börjar se ett tydligt hjälmtema här... konspiration! Ja, hörrni, när ni klarat av att undvika meteoriter och golfbollar och lagt undan den där hjälmen. Kom för all del ihåg var den ligger. Större stenar är i antågande, hjälmen kan komma till nytta igen. Men SvD skriver att NASA ska göra en Bruce Willis a la Armageddon, och kanske göra så ni slipper hjälmen (som om jag är ärlig inte skulle hjälpa så fasligt mycket i alla fall). Man vill alltså eventuellt skicka en astronaut till en hotande asteroid och på så sätt röja undan hotet. Planen är att astronauten ska ändra asteroidens färdriktning. Jag ser bara en liten brist i planen, eller i alla fall så utelämnas det i artikeln. HUR? Hur ska astronauten ändra färdriktningen. Någon som tänkt på det? Som det mycket riktigt påpekas så är vår kunskap om detta och asteroider i detta avseende ganska liten.

Det enda som jag kommer att tänka på, och NASA får gärna kopiera "min" idé, är Prinsessan Leia (från Star Wars), och hennes citat:

"Would it help if I got out and pushed?"

Nej... varför ska jag ta ansvar för mig själv?

Tanken i rubriken slår mig när jag läser Aftonbladets artikel om EU-kommissionens Franco Frattini som uppenbarligen blivit chockad och upprörd över att datorspel innehåller våld och vill gå i bräschen för ny lagstiftning för att skydda våra barn. Jag blir nästan lika upprörd som Frattini själv, men inte över spelet, utan över Frattinis utspel. Jag har inte spelat spelet, jag har inte sett nån reklam eller bilder från spelet. Jag har ingen aning om hur våldsamt eller inte det är - det skiter jag faktiskt ganska fullstänfigt i. Det är inte där i faran ligger. Dessutom kan man diskutera kritiken mot spelet och i vilken mån det riktar sig mot barn som ScaBlog, Suburbia och Plus minus noll gör. De har många bra och intressanta tankar.

Farorna som jag ser (som i viss mån överenstämmer med övriga bloggares) är dessa.

- Som rubriken antyder så omyndigförklarar det individen. En lagstiftning om detta inkompetentförklarar ju individen att själv ta ställning för vad han själv tycker om och vill se. Blir det verklighet är det ytterligare ett steg mot en statlig förmyndarorganisation.

För barn som inte kan ta ett fullt ansvar själva finns föräldrar (eller andra förmyndare). Det är där den viktiga biten kommer. Redan idag finns det vissa trender som tyder på att många tycker att uppfostran inte är föräldrarnas ansvar, utan skolans eller förskolans exempelvis. Samhällets alltså. Ett sådant här "skydd" som Frattini pratar om skulle alltså bara bekräfta att barnens viktigaste uppfostrare, föräldrarna, anses inkompetenta och inte bör få ta ansvaret själva.

Givetvis tycker jag inte barn ska spela för våldsamma spel. Men den gränsen och kontrollen måste föräldrarna ta. Inte staten!

- Dessutom pekar det på en likriktning av kultur. Spel är, varken man nu vill eller inte, ett kulturuttryck. Att lagstifta mot viss typ av kultur är farligt nära att börja tafsa på fritt tänkande och tyckande. Tidigare i år blev det ett visst ramaskri när någon förslog att viss litteratur skulle anses vara kanon. En lagstiftning som antyds skulle precis vara ett sådan steg att utse viss kultur som förmer annan. Dessutom är det ett steg mot censur. Spel kanske är första grejen... vad kommer sen? Våldsamma filmer (igen)? Våldsamma eller omoraliska texter i böcker eller noveller (igen)? Tidningar?

Man kan tycka att jag överreagerar. Och visst, i just detta specifika fallet är det kanske inte världens sak. Men det är ett litet steg mot ett samhälle som jag inte vill till. Och tar man ett litet steg är det väldigt lätt att ta ett till... och ett till...

Till Franco Frattini, och andra oroade, kan jag bara säga en sak. Ni kan göra en väldigt tydlig markering. Gör som jag (förutom att blogga och skriva om det - men det är ju också en möjlighet). Köp inte spelet, spela inte spelet - och titta på den märkning och rekommendationer kring spel som redan finns idag. Är ni tillräckligt många som tycker lika kommer spelet inte sälja och gå runt ekonomiskt. Det kommer att försvinna. Utan lagar...

Hittat hjälmen än?

Den kan komma till hands lite tidigare än väntat (se tidigare inlägg). Imorgon så är det dags för årets nästa meteoritregn. Exempelvis Aftonbladet skriver om dessa Leonider och tipsar om att man kan se dessa. Och skämt åsido, ni behöver inte hjälm såklart, men lite morgonpigghet på burk kan vara värt, eftersom man tror att klimax kommer ligga innan gryningen.

Jag blir dessutom lite konfunderad när Aftonbladet skriver att det kan bli ett ovanligt bra år samtidigt som SpaceDaily skriver tvärtom, att årets regn blir svagare än vanligt. Men, den som är vaken och ute får väl döma själv. Själv tycker jag ett enda stjärnfall är vackert nog...

Blir dessutom högst tveksam till bilden av "leonider" som Aftonbladet lockar med. Jag är ju ingen expert men jag tycker det ser väldigt mycket ut som en långtidsexponering där stjärnorna hinner flytta sig och därmed skapa streck. Jag ser inte något som kan vara en leonid. Googlade fram en egen bild från ESA där man klart ser vad som är leonid och vad som är stjärnor. Den hittar ni här.

Men det är ju kul att det tas upp överhuvudtaget i vår press... och är jag ute så kommer jag nog hålla ett öga på natthimmeln. Som vanligt.

Filmtips

När vädret nu verkligen är i botten och sämst tänkbara kan det behövas något som piggar upp. Själv såg jag Over The Hedge härom dagen men det är precis en sån film man bör plocka fram en dag som denna. Riktigt rolig, härligt animerad och en bra story - dessutom byggd på en bra serie. Hade gärna sett den igen...

Hjälm på!

Foooore! Dags att leta fram hjälmen ni har därhemma liggandes i ett hörn. Nu ska det nämligen spelas golf. Inte jag personligen, fastän det hade säkert varit lämpligt med hjälm då med, utan på ISS. Just det, på rymdstationen. Den 22-23 november är det planerat att ske - PR-tricket - för det är vad det är. Hur som helst ska det bli det första golfandet i rymden, om man då bortser från Shepherd som spelade golf på månen (tydligen) 1971. [Spacedaily]

Undrar vilket handicap man måste ha för att gå med i klubben? Fast tänk på att green fee lär ju kosta... (se tidigare inlägg)

Internetberoende

Satte mig igårkväll och skulle slappa lite framför datorn, något jag tyckte mig förtjäna efter 2 timmar på innebandyplan. Men istället för en lugn stund fick jag en lektion i hur i internetberoende jag var. För min uppkoppling var om möjligt ännu segare än vad jag själv kände mig. Länge strejkade den helt. Men men... vad ska jag göra då? Kan inte kolla nyheter, kan inte surfa runt, kan inte kolla upp hockeyn, kan inte blogga, kan inte kolla forumen... mycket kan inte. Kände mig helt förlamad. Tänk vad beroende man kan vara av en teknisk pryl...

Anonyma InternetMissbrukare - här kommer jag. Undra var min lokala avdelning finns...? Får kolla på nätet. De kanske har ett internetforum man kan diskutera i...

Och nu även på svenska...

Inte min blogg då. Den är redan på svenska, ja faktiskt, även om jag skriver obegripligt ibland. Nu rapporterar Aftonbladet om "Påker på svenska". Gaah!

Jag ogillar starkt såna här påhitt (jo, påhitt är precis vad de är). Jag har fortfarande inte förlikat mig med tanken på mejl och sajt. För mig fanns och finns det en stavning som funkar utmärkt. Mail och site. Som det var ursprungligen. Inte någon dum avart. Värst är väl ändå @. "At" på engelska - direktöversatt till "hos" på svenska. Ett kort och bra namn som dessutom beskriver tecknets funktion. Men vad väljer man att kalla det här? Snabel-a. Även kanelbulle, elefantöra (låt de stackars djuren vara!) har förekommit. På vilket sätt är det enklare att säga, på vilket sätt förmedlar det funktionen bättre? På vilket sätt är det bättre på överhuvudtaget?

Så har det kommit till pokerns tur. Jag är varken någon storspelare eller lingvist, men det retar mig i alla fall. "Herre på täppan" låter visserligen fånigt men beskriver ju åtminstone lite vad "chip leader" innebär. Själv kommer jag vara rebellisk och använda chip leader, eller kanske rent av "ledare". Ring språkpolisen!
Rent av patetiskt tycker jag det blir när man försöker översätta vedertaget symboliska uttryck till svenska. Till exempel "Route 66". Jag inser rätt snabbt att det handlar om par i sexor. Nu ska jag tydligen säga "Kanelbullar". Ursäkta mig??? Var fick ni det ifrån - och vad är det med kanelbullar egentligen? Och vill jag satsa allt ska jag inte säga "All in" utan "Helan går". Måste jag ta mig en sup samtidigt då (ska man inte ha saft till kanelbullar)?

Resten av listan kan ni läsa på Aftonbladet. Jag förstår inte varför man måste ändra på något som är etablerat och funkar. Låneord har vi ju tagit in förr, varför inte nu längre? Jag tycker det bara blir löjligt och sandlåda av det hela... Jag lär då inte ta efter i alla fall...

Another point well made...

Slog på Texttv, läste rubriken. "Hv bröt Linköpings hemmasvit". Vad jag började hoppas. Innan matchen kunde jag inte riktigt hoppas på en seger. Linköping är ju som sagt grymt hemmastarka, och snart måste nästan en förlust komma för Hv. Så äntligen har sidan rullat fram... 1-1. Pffft... Snacka om att luften gick ur en. Här hade man fått falska förhoppningar... men nåja... 1 pinne borta mot LHC är inte fy skam. Fast det hade inte vart dumt med tre...

Lapp på luckan...

Har du 20 miljoner dollar liggande som du inte riktigt vet vad du ska göra med? Sugen på att åka till rymden och ISS? Taskigt... du var inte snabb nog. Det är nämligen fullbokat tills 2009. Men misströsta inte, nu funderar RKA på att starta ett program för rymdturister med snabbare, kortare och billigare resor där man är ett par minuter i rymden. Dessutom finns det ju i USA/Europa ett antal privata företag som erbjuder alternativ.

Vill du läsa mer går det att göra på SpaceDaily.

Och vill du ha mer tips på vad du kan göra med dina överblivna pengar (som exempelvis donera dem till mig) så är det bara att ta kontakt...


Vad är det som är olagligt egentligen?

Som Expressen och Aftonbladet skriver så har en man gått fri efter att han smygfilmat grannar beroende på den omständigheten att hans objekt/offer inte upptäckt att de blivit filmade (förrän i efterhand då - men det räcket inte). Och den person som upptäckte det, men som inte verkar blivit filmad, blir inte ofredad eftersom hon inte blir filmad.

Jag blir lite fundersam över det här. Vad är det som ska vara brottsligt eller inte? Själva akten eller blir akten kriminell först då någon annan ser en? Det är ju en tolkning som kan vara intressant att fortplanta i lagsystemet. Kikade i mina några år gamla lagbok (så inte garanterat att lagtexten är densamma nu) vad gällde ofredande. Den paragrafen/lagen består av en enda mening på två rader och täcker ett ganska brett område. Helt klart uppstår det ett problem mellan de två ambitionerna att göra lagarna kortfattade kontra att lagen ska täcka ett visst område. Här tycker jag man förkortat för mycket. Den kortfattade paragrafen blir ganska otydlig och öppen för tolkningar - och min tolkning är helt klart att filmar man någon utan dennes medgivande i dennes hem så är det nog (åtminstone slående nära) ofredande. Oavsett om man blir tagen på bar gärning eller inte. Det vill säga brottet ligger i handlingen - inte i omständigheterna! Och jag har nog känslan av att det var det som var syftet med lagen också... med andra ord skriv om lagen!

Däremot tycker jag inte att tjejen som ertappade honom men inte blev filmad blev utsatt för ett brott (om det nu är så att han kikade på henne från sin egen lägenhet, som jag förstått det). Obehagligt och omoraliskt - ja. Jag känner för den drabbade tjejen. Men brottsligt? Nej. Skulle detta vara ett brott skulle jag ju riskera att begå brott så fort jag kikade ut genom köksfönstret, eller när man råkar slänga en blick in genom någons fönster när man är ute och går. Jag känner mig inte särskilt olaglig - eller omoralisk - när jag gör det nu. Ett samhälle där man inte får titta var man vill... skrämmande.

Sluggy Freelance

Tänkte bara rekommendera serien Sluggy Freelance som man hittar här på nätet. Strålande serie som man kan skratta hysteriskt åt. Bättre humor kan man nog inte hitta...

Kan vara en god ide att börja från början (använd knapparna - ni kan inte missa). Början är dessutom ruskigt bra. Hade gärna lagt upp en stripp här då och då, men antar att det skulle vara bara en aning olagligt... så jag nöjer mig med att länka och tipsa.

Mariner 9

Idag är det 35 år sen Mariner 9 nådde Mars och blev den första rymdsonden att gå in i en reguljär bana kring en annan planet. Och tur var väl det, Mariner 9 som bland annat hade till uppgift att ta detaljerade bilder av planetens yta fick snällt vänta en månad tills den globala sandstorm som härjade planeten lagt sig.

Mariner 9 är också en av de lyckade sonderna till Mars, som annars har en relativt hög andel misslyckade uppdrag. Exempelvis nådde systersonden Mariner 8 inte längre än Atlanten och havsbottnen utanför Puerto Rico.

Mer om Mariner 9 kan man läsa på JPL/NASA och Wikipedia.

Och trots att det är 35 år sen så gäckar Mars oss fortfarande med en massa olösta gåtor, ändå är ju Mariner 9 ett symboliskt steg...

Btw, den tidigare omnämnda orkanen på Saturnus finns nu även att beskåda på Astronomy Picture of the Day och Populär Astronomi (se länksamling).

Frustration i kubik...

... fast nu kanske det händer nåt i alla fall. Mitt problem med läraren som aldrig tat tag i min uppsats kanske kan vara på väg mot sin lösning. En lösning jag gärna undvikt om jag hade kunnat. Men vad ska jag göra? Det var i stort sett det ända jag kunde göra. Var i alla fall hos prefekten och "grät ut". Snarare försökte jag sakligt förklara situationen som den är, och han sa att han skulle ta tag i det. Så vi får väl se. Nämnde även att jag funderade på att göra en anmälan till Högskoleverket. Inte för att sätta dit någon, men för att just regler kring uppsatser är ett svart hål just nu, där det är väldigt luddigt och få rekommendationer finns som man kan förhålla sig till. I motsats till tentor - där det finns riktlinjer både lokalt och centralt. Kanske inte var perfekt att säga så... men jag var ju ärlig åtminstone.

Skönt att vädret har en lugnande effekt åtminstone. En halv meter snö på backen, stora drivor vid kanterna som ramar in vägarna. Ett sakta stillsamt lätt snöande som håller toppen av snön vit och gnistrande. Decimeter av snö som hänger på grenar och kontrasterar fint mot djupröda rönnbär. Och så fågelsång. Say what? Fågelsång, jo faktiskt. Satt två små blåmesar alternativt talgoxar högt i ett träd och pep lite förnöjt. Undrar om de gillar vintern som jag - eller om de bara föväxlat årstiderna...

Slö söndag

Aaah... gjort vad jag ska. Långt kvar till vad jag tänkt. Ute faller snön utan pardon och det ser riktigt vintrigt och trevligt ut ute nu. Jag är skönt seg, och ska nog uppsöka min fina soffa. TV eller nån avkopplande läsning. Det är inte alls dumt med lata dagar... bara jag kunde komma på nåt bra och enkelt att äta sen. Nåja... dags att njuta. Aaah...


Möt Yodas kusin... Miss Piggy!

Såg filmen Muppets from Space em skön film att rulla en lördagsförmiddag. Roligt som tilltalar både barnasinnet och det lite mer vuxna jag. En skön helhet minst sagt. Men så sitter man och kikar på Imdb och kollar om filmen efteråt, och vad upptäcker man? Frank Oz som lånar röst och rörelser bakom Miss Piggy (bland annt) är även personen bakom legenden Yoda i Star Wars.

Nu vet jag ju visserligen att "röstkonstnärer" som Frank Oz ofta återanvänds ofta i filmproduktioner, men låt oss säga att Yoda och Miss Piggy är något av ytterligheter på skalan, både som karaktärer och filmer de finns i. Tänkte inte på att göra den kopplingen alls.

Så nästa gång ni ser Yoda... tänk Miss Piggy :)

Sorry att förstöra SW för er...

Supernova, nu och då...

Trött, så vad är bättre än att blicka uppåt och utåt, mentalt åtminstone, med hjälp av skärmen precis framför näsan. NE.se berättar att det var idag, den 11 november, året 1572, som Tycho Brahe kikade på sin natthimmel och upptäckte att det fanns en ny stark stjärna i Cassiopei, som inte borde vara där. Den hade åtminstone inte synts förr (har ni inte ne.se kan ni läsa om det här). Upplevelsen verkar ha påverkat Brahe ganska mycket, som efter detta satsade än mer på astronomin. Lite kul är ändå att man själv nu, med Internets och Hubbles hjälp, också kan se den supernova som Brahe fann så fascinerande, här. Man är ju inte först, men kanske känner man historiens vingslag...

Och du trodde vi hade stormigt här...

Nu lär ju den stormen som BBC (och NASA) rapporterar om inte drabba någon, inte nån människa i alla fall, eftersom den härjar Saturnus sydpol. Men med vindar på 550 km/h och en diameter på två tredjedelar av jordens diameter kan man säga att det är en rejäl storm. Dessutom den första "orkanen" man sett utanför jorden. Citat-tecknen eftersom den delar vissa kännetecken med jordens orkaner, såsom ett klart öga, men inte riktigt uppför sig som de mindre kusinerna på jorden. Den röda pricken på Jupiter är en större storm, men är inte en orkan på samma sätt.

Orkanen sågs av Cassini som är ett samarbete mellan NASA, ESA och ASI.

Håll i hatten...

Mirakelmedel

Aftonbladet skriver om det nya Superpillret som är här. Perfekt för de som vill gå ner i vikt, sluta röka eller sluta dricka. Eller varför inte allt på en gång. Och inga biverkningar alls. Förlåt mig, jag är säkert lite av en bakåtsträvare, men jag måste säga att jag är lite skeptisk. Kanske inte till detta specifikt men till mirakelmedel i allmänhet. Känns det som om det är för bra för att vara sant så är det nog det. Minns inte, men jag har ju både sett och läst om det totalt ogiftiga och perfekta medlet DDT (eller hur var det nu), exempelvis. Nåja, detta superpiller har väl (förhoppningsvis) testats och granskats av både framställare och myndigheter, så det är säkert bra.

Själv håller jag mig nog till gympadojorna, måttligt umgänge med alkoholen och borta från all tobak... Känns både bättre - och billigare?

Vissa straffar Gud snabbare än andra...

... och vissa behöver inte ens Gud anstränga sig på, de fixar det så bra själva.

Ett bra exempel är givetvis detta.

Jag säger bara en sak... de tre magiska orden: Skyll. Dig. Själv.

Förvirrad klimatforskning

Klimatet på vår planet är viktigt. Oerhört viktigt. Och det har en inverkan på oss, på naturen och på sig själv. Synd att vi inte förstår mycket av det, vilket beror på att det omvända till ovan nämnda gäller. Klimatet påverkar inte oss, vi påverkar klimatet, naturen påverkar klimatet, och klimatet påverkar sig självt. Men det är ju också mycket därför det är så intressant.

Man ska dock ha i åtanke att alla larmrapporter om klimatet är byggda på förenklade modeller och på engelska kallade Guesstimates, dvs grundade blandningar mellan gissningar och uppskattningar. Med andra ord, vi är inte så säkra om klimatet som kvällspressen och många forskare vill göra gällande. Men man ska också ha i åtanke att väldigt många rapporter pekar åt samma håll - better safe than sorry - så det ska inte viftas undan lättvindigt.

På TerraDaily finns ett par intressanta artiklar. Denna, som handlar om indikationer som pekar på hur plankton påverkar molnbildningen. Det är ett exempel på en koppling från väldigt små djur i ett system som kan påverka stora system utan uppenbar koppling. Det stora systemet molnbildning, som är en oerhört viktig komponent i klimatet. Jag undrar hur många som räknat med den kopplingen?

Sen denna, som handlar om forskning på våra svenska glaciärer, från Tarfala. Som sägs i artikeln uppför sig glaciererna nu i överenstämmande med modellerna, men det har de inte alltid gjort. Sen att det dräller av fel i artikeln är ju bara än mer förvirrande. Tarfala-glaciären som den heter i artikeln (inte den på bilden dessutom) är (gissar jag - stämmer med ytan) Storglaciären. Och den är absolut inte den största i Sverige. Störst i Sverige är Stuorajekna (12,5 km2) eller Salajekna (24,5 km2) men av den ligger hälften i Norge.

Sen kan jag inte annat än rekommendera en tur i Tarfaladalen. Där finns, om än inte så stora, vackra glaciärer, en vacker sjö och intressanta berg med vandringsleder i omgivningarna. Och så är det ju nära till Kebnekaise, förstås!

En dag med minnen...

Ja, inte personliga då. Men en dag som kan vara värd att minnas och notera i alla fall. Det är ett datum som för med sig forna känslor av hat och fiendskap, men även av vänskap och enande. Och båda händelser är förlagda till Tyskland. Ja, ni har säkert en aning nu. Det var på dagens datum som Kristallnatten skedde och det var på dagens datum övergångar mellan Öst och Väst i Berlin åter öppnades.

Jag tycker det kan vara värt och viktigt att minnas båda. Dels så vill jag inte se en upprepelse av Kristallnatten och det efterspel som det innebär. Det är viktigt att minnas hur vi människor kan agera mot varandra, och ta steg mot detta. På grund av detta är det också viktig att minnas vad en kamp och vilja och hur vi människor kan agera för varandra. Jag ser återförenandet av Tyskland som en symbol för detta, och hoppas att den symbolen kommer vara förhärskande i framtiden...

Thank you for smoking

Tänkte bara kort rekommendera filmen Thank you for smoking, en väldigt rolig och charmig film som samtidigt är välskriven och tänkvärd. Våga sätt ner huvudet under ytan och loda djupet... det finns en hel del där.


Det märks att vi lever i ett civiliserat samhälle...

... när vi äntligen klarar av att konstruera nåt så magnifikt som en fyrvånings hamburgare. Vad jag längtat. Visst, jag är alltjämnt förbryllad hur man en gång i tiden kunde bli mätt på en vanlig hamburgare hos McDonalds. Nu tycker jag t o m en Big Mac är för lite mat... tacka vet jag hamburgarna i Kiruna (möjligtvis det enda verkligen positiva jag har att säga om den stan). Där kunde man få 2*200 gram, det var en utmaning. Fanns även med pommes frites till om man så önskade. 1 kg kött som Expressen om... ja det är ju nu utveckling på hög nivå. Vi är t o m så kunniga att vi vet att det är farligt för oss så vi har medicinskt kunnig personal på plats... Länge leve oss, eller till nästa hjärtattack åtminstone...


Serenity

Så har jag sett Serenity uppföljaren till den i förtid nedlagda serien Firefly. Och eftersom Firefly var otroligt bra, bland det bästa jag sett på en TV, så var det inte så svårt att gilla filmen. En oerhört skön och balanserad blandning av Western och Science Fiction utblandad med en god portion humor och en gnutta spänning. I stort sett perfekt. Filmen går dessutom att hitta relativt billigt, om man vill köpa.

Fast som oftast så är serien bättre. Serien är ovanlig (i sin genre åtminstone - häda inte och jämför med Days of Our Lives eller nåt) genom att ha en så bred rolluppsättning där alla får i stort sett lika mycket uppmärksamhet, och där alla har en historia och mystik omkring sig som går att utveckla. Lite av detta försvinner tyvärr i filmen, men som sagt, det är fortfarande en strålande film.

Eskapism på hög nivå? Javisst, men det sitter i ryggmärgen nånstans på mig. Har gjort sen barnsben. Vem skulle inte vilja kryssa mellan stjärnorna, se nya platser och planeter hela tiden, vara lika skicklig och snabb med vapnen som med replikerna. Och till sist vara den godhjärtade antihjälten som bryter mot lagen, men bara för att slå till mot den onda överhögheten, och alltid kommer undan med bytet... 

PS. Hoppas den som la ner Firefly verkligen skäms...

När gick Lilla Sjöjunfrun med i maffian?

Kikar på filmer på nätet hos den leverantör där jag hyr. Jag har en fånig och aningen irriterande talang att vilja se det mesta, och min lista är lång som en telefonbok. Nu kikar jag över nyinkomna som jag kan tänkas vilja se och fastnar för Five Fingers. Ska vara en psykologisk thriller där en ung pianist kidnappas av terrorister och bovar och måste spela ett psykologist spel med den brutale ledaren som tydligen kapar pianistens fingrar då han går över linjen. Vad som är intressant är de tipsen om "liknande filmer" som man får. I listan dyker Den lilla sjöjungfrun upp. Ja, precis den. Disney-filmen. Har den blivit bra mycket våldsammare på senare år tro? Det är säkert den där krabban/hummern (minns ej vad han var) Sebastian som inte kan hålla sina stora klor i styr...

Yikes!

Det var dags att planera resorna den närmsta framtiden. Ja, tyvärr inte bara planera utan även boka och betala. Yikes. Det är minsann inte billigt att röra sig i det här landet. Speciellt om man nu inte ska till eller från Stockholm. SAS och Skyways till exempel tänkte ta cirka 4000 betalt för min resa (tur och retur, visserligen). Argh. Plånboken förklarade sin suveränitet och betalkortet rymde. Själv flämtade jag efter andan. Hur får de folk att resa med dem egentligen? Nåja, inte en chans var det, så det var bara att planera om. Efter förhandlingar så gick plånboken med på att släppa på gränserna (under protest) och tillsammans letade vi fram betalkortet igen. Lyckades bängla fram resealternativ som förhoppningsvis kommer bli åtminstone hälften så billigt. Men mycket mer tidskrävande och extra mycket krångel. Nåja... fram kommer jag förhoppningsvis.

Beslutsångest

Vad gör man när man är så där lite lagom småtrött, men egentligen inte alls vill gå och lägga sig. Inte har den minsta lust alls att gå och lägga sig? Är alldeles för uttråkad för att gå och lägga sig? När man vet att i det ögonblicket huvudet träffar kudden kommer all trötthet vara som bortblåst och man bara ligger och vrider sig, natten igenom. Vad gör man då? Ja, bloggar ser det ut som...

Verklighet eller Science Fiction?

I tider där den globala uppvärmingen är på tapeten som denna dyker det upp intressanta idéer om hur man kan komma tillrätta med problemet. Det ena är ju att angripa (de troliga) orsakerna som koldioxid och andra växthusgaser som släppts ut främst genom förbränning. Där kan vi alla tänka på hur vi agerar, både på en personlig och överstatlig nivå. Som motivator kan man läsa att TerraDaily refererar en FN-rapport som säger att CO2-halten var rekordhög 2005.

Samtidigt kommer det förslag på hur man kan angripa symtomen. Ett förslag, som annars nämnts i Science Fiction-litteratur är att skapa "solglasögon" för jorden. En variant, kanske den mest anpassade till nutida teknologi, rapporteras det om i SpaceDaily där det handlar om att lägga många små objekt i vägen för solljuset istället för ett stort objekt.

Jag antar att det bara är framtiden som kan visa vad som kommer hända och vad som är realistiskt. Det är bara kul att sådant som ansågs som fantasier för inte alls så länge sedan nu faktiskt övervägs seriöst.

The Break-Up

Så har man sett The Break-Up. Den med Jennifer Aniston och Vince Vaughn. Den var väl rätt rolig, romantisk komedi med en liten ny twist genom att den handlade om den andra änden på ett förhållande jämfört med vad en romantisk komedi normalt gör.

Sen är det ju alltid lite extra kul att Aniston och Vaughn var/är/blir igen ett par. Är det någon som verkligen vet hur läget är nu? Där i filmen åtminstone lyckades de verkligen gå varandra på nerverna. Ganska kul. Sen var det synd att filmen inte riktigt vågade ta ut svängarna - den spelar väldigt mycket på stereotyper och klichéer.

Dödsdom

Vilken media man än vänder sig till nu kan man nog inte missa att Saddam Hussein har fått domen att han dödas genom hängning.

Jag tycker det är fel.

Inte att han döms - utan dödsstraffet i sig. Nu råder det väl egentligen ingen tvekan om att han är skyldig, men jag tycker att rätten till liv är så grundläggande och okränkbart att man ska inte sänka sig till hans nivå genom avrättningen. Och jag anser att antingen är man för dödstraffet eller mot det. Punkt. Det är ingen fråga där man riktigt bör sätta sig och kika ifrån fall till fall. Visst, jag är inte särskilt känslomässigt nära till Saddam och de brott han begått, men det kanske samtidigt är bra eftersom jag inte resonerar utifrån en hämndkänsla. Och bortser man just från hämndbegäret tycker jag det är svårt att försvara dödsstraff. Jag har svårt att se att offer och anhöriga lider mindre av att gärningsmannen är död. Vad som är viktigt är att ansvariga döms och får ett rättvist straff - ett tidsbedömt fängelsestraff. Jag tror nog domen i sig är det viktigaste här.

I Saddams fall specifikt tycker jag det finns ytterligare skäl att inte avrätta honom. För det första så är hans lista på förbrytelse så lång att man kan hålla honom i rätten under en lång tid. Och jag tycker det faktiskt är viktigt att alla förbrytelser tas upp och lyfts fram i rätten. Dels för offrens skull, men också för sanningens och rättvisans. För det andra blir en martyriserad död Saddam en viktig symbol för fraktioner som stöder honom och det han står för, eller bara som utnyttjar hans symbolvärde för egen vinning - vilket för det mesta betyder andras lidande i våldsdåd. Här skulle nog en sakta borttynande, men humant behandlad, fängslad Saddam vara en bättre symbol för både Irak och omvärlden.

Nåja, jag lär väl inte kunna påverka särskilt mycket - men det är mina tankar om det.

Smile!

119293-1

Make the world a better place!

Nattskratt

Är man lite uttråkad kan ett besök på Tjuvlyssnat vara ett sätt att dra lite i smilbanden. Det här inlägget fick mig att skratta en liten stund. Tyckte faktiskt det var riktigt kul.

Men det ställer ju samtidigt frågan, får man skämta om allt? Får man skratta om allt? Mitt svar är JA, det får man. Visserligen kanske man ska kontrollera sig en aning och välja sina tillfällen, och kanske tänja på gränserna när man är i ett sällskap man känner (och kanske inte som Ola Salo i The Ark nyligen).

Jag tycker ändå skämt och skratt om traumatiska upplevelser är ett sätt att bearbeta och förhålla sig till händelsen. Att skämta och skratta är ett sätt att gå vidare. Sen att den här balansgången är personlig och föränderlig med tiden, det får man nog vara medveten om. Men att jag skrattar åt det som stod på Tjuvlyssnat betyder inte på något sätt att jag ringaktar de offer som utsattes eller drar folk över en kam.

Att skratta åt sådant är ett sätt att se på världen. Skulle man se och undvika att trampa på alla möjliga tår så skulle det bli väldigt deprimerande, man skulle inte kunna skämta om något. Och det vill jag inte vara med om... skämta på! Och skratta gott!

Mer is till isbjörnarna!

Tidningarna har precis uppmärksammat miljöhotet och (samtidigt) dragit igång kampanjer för att rädda världen. Berömvärt visserligen - men varför samarbetar de inte. Känns lite som en tävling om vem som kan rädda världen mest och bäst.

Ett framlyft (sen länge känt) fenomen/problem är att isbjörnarna är hotade på grund av isbrist. Jag har en lösning, ja förutom den att spara el, spara bensin och allt sånt. Jag har is så det räcker till åtminstone en mindre havsvik (som Hudson Bay exempelvis) i min frys. Det är bara att komma och hacka ut den. Jag ger bort den gratis - jag är en sann miljövän jag...

Tidigt en lördag... filmtips

Hm, precis så där slö och omotiverad, och känner för att göra absolut ingeting, som man är när man inte riktigt bestämt sig för om man ska bli förkyld, eller inte.

Sådana dagar är det tur att det finns en DVD, och filmer man inte sett förr. Så under dagen/kvällen har jag rullat två som jag kan rekommendera.

O om du gillar drama och intriger. Baserad på Shakespeares Othello men utspelar sig på en modern amerikansk high-school. Riktigt bra, och riktigt br adaption. Och så en del unga skådespelare i tidiga roller. Filmen släpptes 2001 men spelades in flera år tidigare, men hölls på hyllan beroende på Massakern i Columbine.

Saints and Soldiers om du gillar krigsfilm. Baserad på den verkliga händelsen kallad Massakern vid Malmedy är den en uppfriskande nykter, välspelad och tänkvärd krigsfilm. Nykter i den bemärkelse att ena sidan inte automatiskt utpekas som ond och den andra god - vilket också är det centrala och ofta diskuterade temat i filmen. Sen är det ju faktiskt en hel del action också. (Intressant (och tragisk) läsning om den verkliga och relaterade händelser)

Jorden från ovan...

Det är få förunnat att kunna se ner på det här klotet vi bor på. Många av oss har ju flugit i och för sig, och jag tycker fortfarande det är ganska skoj att kika ner på landet som far förbi därunder, men det är inte riktigt det jag tänker på. Det är få förunnat att komma så högt att man får en översikt på vår planet. De flesta av oss får förlita oss till fotografier. Här kan man se jorden på väldigt långt avstånd, och Saturnus ganska nära. Det ger lite perspektiv eller hur. Vi är inte så stora ändå. Bilden jag länkar till är hämtad från en artikel från SpaceDaily.

Som sagt, man får en känsla av hur små och försvarslösa vi verkligen är på jorden, att vi måste ta hand om vår planet - för det är långt till nästa. Samtidigt kan man ju inte annat än förundras över vad vi kan åstadkomma när vi samarbetar - exempelvis det fotot.

Btw. Den första jordiska varelsen som fick "chansen" att kika ner på jorden gjorde så idag för 49 år sedan. Hunden Lajka blev då den förste i rymden - tyvärr fick hon aldrig chansen att skälla om sina erfarenheter.

Mission Impossible 3 på DVD

Ser att de kör hårt med DVD-reklamen nu. Det lär de behöva, för den filmen säljer inte sig själv. Dessutom slänger de sig med säljtermer som jag bara inte kan låta bli att såga...

1) "Den bästa Mission Impossible-filmen". Intressant uttalande eftersom jag, efter att ha sett nämnda och föregående MI-filmer, inte kunde hitta ett enda nytt grepp i den nya filmen. Det var precis samma upplägg, precis samma effekter och tricks. MI 3 har inte utvecklats det minsta gentemot de tidigare filmerna, och ingen utveckling hos en uppföljare - det är ett steg tillbaka! Dessutom (spoiler) så är det enda man får se av den avancerade, omöjliga stöten och inbrottet - det som ska vara det centrala och mest spektakulära i hela filmen - klimax - när resten av teamet sitter och väntar i sina bilar. Det är så otroligt dåligt och slappt av filmmakarna så jag kan inte förstå hur den kunde visas i det skicket!

2) "Nu ännu bättre på DVD". Ok. Bättre implicerar en jämförelse, och i det här fallet med sig själv. Och eftersom den är ny på DVD så kan den bara jämföra sig med sig själv i bio-form. Försöker de allvarligt talat påstå att en film är bättre hemma på min lilla taskiga TV jämfört med biosalongen med stor duk och ett anpassat inställt och påkostat ljudsystem? Är de allvarliga? Jag tror inte jag vet någon någonsin som tyckt en film varit bättre hemma än på bio. Det här ska då tydligen vara den första. Tillåt mig tvivla.

Pepparkaksdeg

Har inhandlat säsongens första pepparkaksdeg, och precis brutit förpackningen. Pepparkaksdeg måste vara bland de godaste degarna - ever. Men så stod det nåt konstigt på framsidan av förpackningen. Jag förstod ingeting. Det var helt obegripligt. "Färdig att baka" stod det. Baka vadå? Degen? De måste skoja, ska man förstöra allt det goda genom att stoppa in degen i en varma stekande ugn, och bränna sönder den? Hädelse! Vem vill göra något sådant - och varför? Varför?

Och ja, jag lever i lyckligt och komplett ovetande om hur de där goda små pepparkakorna blir till. De måste väl ändå växa på träd nånstans?

Småkyligt

Traskade hem igår kväll, och tyckte det var lite småkyligt. Bet lite i kinderna gjorde det minsann. Senare under kvällen såg jag hur termometern sakta kröp allt närmre -20 strecket. Och vi är bara i början på november. Kikade på lite gamla temperaturgrafer över de senaste åren. Nog fanns det år då det kröp under nollan, men det var långt vanligare med plusgrader. Förra året så var det nästan 10 plusgrader i början på november. Det är nästan 30 graders skillnad mot nu... det är ganska mycket.

Fast hag ska ju inte klaga. Hellre gott om minusgrader, vinter och snö, än en mörk, slaskig, snöfri och lång höst.

Hubble får leva!

NASA uppger att man ska trycka in en rymdmission för att utöka teleskopet Hubbles livslängd. Bland annat ska stabiliserande gyroskop och teleskopets batterier bytas ut. Mer info går att hitta lite varstans, bland annat på PopAst.nu eller SpaceDaily, eller Hubbles egna hemsida. Jag minns kontroverserna som var i och med Hubbles uppskjutning, de defekta speglarna som behövde åtgärdas, och minns jag rätt är det inte första gången gyroskopen behövs bytas ut, har för mig att Hubble var nära att "trilla ner" för ett antal år sen, men räddades i sista stund. Men framförallt finns ju de fantastiska bilderna teleskopet tagit som man kan njuta av hur länge som helst. Man kan bara hoppas att Hubbles utökade livslängd inte skjuter på utvecklingen av nya, bättre och kraftfullare satellitburna teleskop.

På tal om att kika ut i rymden. Om en vecka passerar Merkurius framför solen, och kan då ses mitt på dagen (i Nordamerika vill säga). Men titta inte direkt på solen!!! Inte utan riktigt (och jag menar riktigt ordentligt skydd - inte solglasögon eller nåt annat dumt) skydd. Fast det lär nog inte vara någon större risk här i Sverige. Passagen inleds cirka 2 pm EST, vilket om jag räknar rätt, är omkring 20 här. Kan bli knepigt att hitta nån sol överhuvudtaget då. Mer info för den intresserade finns att få här.

Och inte har man hittat nån Swans komet heller. Fåniga moln.

Bion fyller år!

NE uppger att idag så har bion födelsedag - jag var tvungen att slå i mina böcker. Grattis. Fast man kan ju alltid diskutera det här. Hur som helst så var det den 1 november 1895 som bröderna Skladanowsky i Berlin hade den första filmvisningen för betalande publik. Det vill säga, i praktiken, den första bion. Man var någon månad före ett annat brödrapar, franska Lumiére. Lumiére hade dock visat film innan, men då inte för en betalande publik. Hur som helst, med Skladanowsky och Lumiére och snart därefter Edison i USA exploderade biointresset. Så grattis till en vital och levande (ja det beror väl kanske på vem du frågar) 111-åring.

Var det inte Bilbo som fyllde 111, precis innan ett visst krig och äventyr bröt ut?

För alla Star Wars fantaster där ute...

Tipsar om det här klippet. Bara att luta sig tillbaka... och Tomoyasu Hoteis musik (Battle without honor - från bland annat Kill Bill) går ju inte av för hackor det heller...

Hm, går inte av för hackor... underligt uttryck egentligen...

RSS 2.0