Live Earth

Slog på SVT nu vid 10 för att se på Live Earth-galan. Det första som slår mig är att SVT lyckas sabba denna 22 timmar långa, globala, konsert efter redan bara 10 minuter. De försvarar sig senare med att de inte har kontroll över klippningen - men nog har SVT kontroll över om de ska gå in och babbla sönder sändningen eller faktiskt visa det som visas. Den första kortfilmen, gjord av bland annat Johan Söderberg (allt jag hann se innan SVT klippte till två oinsatta ointresserade programledare (förklarar min åsikt snart)) fick vi inte se. Precis nu sitter de och pratar om hur vackra dessa lokala kortfilmer är, med ett viktigt budskap. MEN VI FÅR JU INTE SE DEM! Vi får se två totalt felplacerade programledare. Programledarna sitter mest och pratar om vilken kändis som blivit Oscarsnominerad, eller hur roligt det är med en sådan här gala där man kan upptäcka nya band. Att galan har ett budskap verkar ha gått dessa personer totalt förbi, det kan visserligen bero på att den dokumentation och vittnesmål och budskap som galan ger i mångt och mycket presenteras i de korta inslag mellan banden som vi inte får se.

Jag måste säga att det är totalt patetiskt att sitta och se en gala som har som mål att skapa medvetande om en miljökris bli totalt ignorerad av SVT och dess nöjesredaktion som av någon anledning ensam fått råda över detta. Det budskap som ska förmedlas klipps bort totalt och ignoreras. SVT hade med fördel sänt denna galan utan lokala programledare, det hade säkerligen blivit billigare dessutom.

Sen kan man även fundera över hur stor pass förvirring som råder på plats på galan. I SvD läser vi tänkvärt om hur galan flygit artister kors och tvärs över jorden för att delta. Hyfsat kontraproduktivt. Dessutom så bär första bandet som visas T-shirts med slogan "Say no to Nuclear Energy". Man kan tycka vad man vill om kärnkraft. Men idag är det ett av få riktigt storskaligt realistiska alternativa energislag för att stoppa den globala uppvärmningen. Med andra ord, på en gala som förespråkar ett medvetande om global uppvärmning och utsläpp av koldioxid i synnerhet, så propagerar det första bandet mot ett av de energislag som faktiskt ur detta perspektiv är relativt rent. Men visst, vi kan ju alltid fortsätta bränna kol och olja.

Nu har vi på slutet få se lite fler av dessa kortfilmer, klart mycket bättre än två förvirrade svenska programledare som mest upprepar att de inte vet nåt och inte kan kontrollera nåt.


RSS 2.0