Förvirrad klimatforskning

Klimatet på vår planet är viktigt. Oerhört viktigt. Och det har en inverkan på oss, på naturen och på sig själv. Synd att vi inte förstår mycket av det, vilket beror på att det omvända till ovan nämnda gäller. Klimatet påverkar inte oss, vi påverkar klimatet, naturen påverkar klimatet, och klimatet påverkar sig självt. Men det är ju också mycket därför det är så intressant.

Man ska dock ha i åtanke att alla larmrapporter om klimatet är byggda på förenklade modeller och på engelska kallade Guesstimates, dvs grundade blandningar mellan gissningar och uppskattningar. Med andra ord, vi är inte så säkra om klimatet som kvällspressen och många forskare vill göra gällande. Men man ska också ha i åtanke att väldigt många rapporter pekar åt samma håll - better safe than sorry - så det ska inte viftas undan lättvindigt.

På TerraDaily finns ett par intressanta artiklar. Denna, som handlar om indikationer som pekar på hur plankton påverkar molnbildningen. Det är ett exempel på en koppling från väldigt små djur i ett system som kan påverka stora system utan uppenbar koppling. Det stora systemet molnbildning, som är en oerhört viktig komponent i klimatet. Jag undrar hur många som räknat med den kopplingen?

Sen denna, som handlar om forskning på våra svenska glaciärer, från Tarfala. Som sägs i artikeln uppför sig glaciererna nu i överenstämmande med modellerna, men det har de inte alltid gjort. Sen att det dräller av fel i artikeln är ju bara än mer förvirrande. Tarfala-glaciären som den heter i artikeln (inte den på bilden dessutom) är (gissar jag - stämmer med ytan) Storglaciären. Och den är absolut inte den största i Sverige. Störst i Sverige är Stuorajekna (12,5 km2) eller Salajekna (24,5 km2) men av den ligger hälften i Norge.

Sen kan jag inte annat än rekommendera en tur i Tarfaladalen. Där finns, om än inte så stora, vackra glaciärer, en vacker sjö och intressanta berg med vandringsleder i omgivningarna. Och så är det ju nära till Kebnekaise, förstås!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0