Fusk i forskarvärlden

DN skriver om hur en forskare vid Umeå Lantbruksuniversitet (är det separat från Umeå Universitet?) uppenbarligen tolkat sina data medvetet felaktigt för att kunna producera resultat som var långt bättre än de verkligen var. Han hade fuskat helt enkelt.

Det har lett till att forskningsledaren, som nu med sitt team själva upptäckt felaktigheterna, skrivit till Science och få dra tillbaka den artikel som publicerades där.

Detta är ett gissel som faktiskt är mycket allvarligare än vad det kan låta. Varför ska folk bry sig om någon forskare nånstans fuskar lite, det är väl ändå bara de närmast sörjande som bryr sig. Men det är faktiskt långt värre än så. Förutom att forskarsamhället, och de tunga vetenskapliga tidskrifternas, förtroende skadas med de upprepade fusken och manipulationerna som uppdagats på senare år kan det leda till stora resursslöserier. Det vill säga dina och mina skattepengar. Om upptäckten får stort genomslag är det givetvis många som vill bygga vidare på den. Är då upptäckten falsk kan man spendera både mycket tid och pengar helt i onödan. Ett exempel på detta är ju forskarlaget i Umeå själva som nu spenderat vad som låter som ett helt år på att kontrollera sina egna resultat.

Dessutom så frånhåller ju forskares fusk verkliga framsteg som kan gagna alla, enbart för personling ära eller rikedom för forskaren själv. Det är en oerhört egoistisk hållning som jag hoppades (men var smärtsamt medveten om att det inte var så) forskare faktiskt stod ovanför. Men forskare är som folk i gemen helt enkelt. Det finns rötägg överallt.

Den utpekade forskaren förnekar givetvis och vidhåller sina resultats riktighet. Han glömmer, eller har kanske inte kunskap om, en av vetenskapens absoluta grundprinciper. Den att om man ska anse resultat som riktiga ska de kunna återupprepas. När nu samma forskarlag (med den skillnad att den huvudasnvarige forskaren bytts ut) inte kan upprepa sina egna resultat kastar det minst sagt långa skuggor över allt.

Nej... heder till forskarlaget som faktiskt offentligt gått ut och korrigerat sig själva, trots prestigeförlusten det innebär (hade andra korrigerat dem hade visserligen prestigeförlusten varit större). Och en önskan från mig om att folk, inklusive forskare, tar sig i kragen och faktiskt är hederliga och ärliga. Speciellt välutbildade forskare torde väl inse att fusk på den nivån förr eller senare, troligtvis förr, upptäcks och avslöjas.

Kommentarer
Postat av: XY

Ajajaja...nu igen?!
nanoteknik, samehistorik, medicin.. kanske ozonhål?

2007-04-19 @ 12:57:36
Postat av: Enc

Ja... faktum är att det går att diskutera termen "ozonhål" om jag minns rätt. Fast det rör sig inte om fusk då. (Snarare tvärtom då då upptäckten av "ozonhålen" fördröjdes flera år då data ursprungligen ignorerades eftersom de ansågs vara så allvarligt avvikande att de måste vara falska...)

2007-04-20 @ 17:50:28
URL: http://tenct.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0