Flytta för jobb...

Det skrivs att det ska bli hårdare krav för arbetslösa. Man ska vara tvungen att söka jobb inom hela landet för att få behålla sin arbetslöshetsersättning. Jag undrar hur genomtänkt det här är, då många av detaljerna saknas. Det sägs bara att man inte ska behöva ta vilket jobb som helst var som helst. Jag undrar hur det ska fungera.

Ska AMS betala flytten? Det är inte helt gratis att flytta nämligen. Kan det bli en sådan underlig situation att du är tvungen att flytta utan att du har råd, men om du inte flyttar mister du ersättningen, och har inte råd att bo kvar. Hur är det tänkt att detta ska fungera?

Ska man splittra familjer? Om en part i en familj har jobb och den andra inte. Ska då ena parten behöva lämna familjen? Ska den som har jobb säga upp sig för att flytta med och ev bli arbetslös på den nya orten? Eller ska detta krav undantas familjer. Ska vi då ha högra krav på personer som inte har familj? Är det rättvist och rättssäkert? Hur går det om man har flick/pojkvän? Måste man vara förlovad? Gift? Ska man behöva gifta sig av ekonomiska skäl? Hur stor är risken att man skapar olyckliga människor som tvingats flytta. Olyckliga människor tenderar att inte producera så bra. Rent av kan flytten kanske leda till ökad sjukfrånvaro, då man kanske helt enkelt inte trivs på sin nya hemort.

Jag tycker visserligen att det är bra om arbetslösa uppmuntras (inte tvingas kanske) söka jobb. Det är bra om man kan öka den geografiska rörligheten för att minska arbetslösheten. Men ska flytt vara ett tvång. Jag tycker det är alldeles för många frågetecken kvar innan jag kan gilla det här...

Kommentarer
Postat av: Anonym

Att man har varit tvungen att söka jobb i hela landet efter en viss tid har ju alltid funnits - det är ju inget nytt. Jag tycker att folk överreagerar. Bor man i t.ex. i Umeå så kommer man ju inte tvingas söka jobb som "extra-vid-behov" eller som städare eller nåt sånt. Det finns ju dessutom ingen vits med det - en arbetsgivare kommer ju inte kalla någon på intervju till ett sånt jobb om man inte redan bor i närheten. Vill man dessutom verkligen inte flytta så är det väl bara att göra en riktigt usel ansökan så är ju den saken löst...

2007-03-17 @ 16:40:46
Postat av: Anonym

Hoppsa! En del av en mening föll visst bort: Bor man i t.ex. i Umeå så kommer man ju inte tvingas söka jobb som "extra-vid-behov" eller som städare eller nåt sånt i en stad långt bort som t.ex. Malmö eller nåt liknande.

2007-03-17 @ 16:42:10
Postat av: maja

Så länge arbetsförmedlingen betalar sökanderesorna så kan man se detta som ett ypperligt tillfälle att gratis resa runt i riket.

2007-03-18 @ 12:38:27
Postat av: Johan

Underbart blog lägg genom tänkt med mycket bra frågor som borde ställas till politiker i en debatt på TV..

2007-03-19 @ 08:13:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0