Beslagta mobiltelefoner

Lärare ska få beslagta störande objekt i skolan, främst mobiltelefoner (DN). Först när jag läste reagerade jag spontant; bra. Det är bra att ge läraren en viss grund att stå på när han ska hantera störande saker i skolan. Men det var något som gnagde i huvudet. Som även Big Kahuna finns det skäl att fundera över rättsäkerheten i att ge läraren en sådan rättighet. I praktiken blir läraren både åklagare, försvarare och domare och kan beslagta föremål utan att motivera sitt beslut (om detta nu leder till lugn i klassen vid ett sådant förfarande, det tvivlar jag på). Ett sådant system är inte riktigt önskvärt. Och man är ju fundersam om klassen och läraren inte på förhand kan komma överens om hur man hanterar mobiler under lektionstid, och vad sanktionen ska vara vid brott mot överenskommandet. Man kan ju fundera på hur många vuxna som skulle acceptera att arbetsgivaren beslagtog deras mobiltelefon, samma vuxna som nu tycker att lagen är bra.

Jag är av den åsikten att man inte ska skapa speciallagar för barn eller skola som sådana. Ska barn acceptera att få sina mobiler beslagtagna så bör ju rimligtvis vuxna kunna acceptera detta. Gick till min lagbok för att se om polis har en sådan rättighet. Och faktiskt kan polis vid exempelvis rattfylla, eller vårdslöshet i trafik, förverka ett fordon för att förhindra brott (och förverkandet inte är oskäligt). Med andra ord, vuxna kan bli av med egendom om man inte kan sköta sig med den egendomen. Nu är det ju halvlångt att dra parallellen trafik - skola eftersom i trafiken kan det handla om liv och hälsa. Men frågan i grunden är ju ska man få ha kvar något som man inte kan hantera med respekt för omgivningen? I min mening är det högst tveksamt. Så poängen skjuts faktiskt över från själva beslagtagandet till läraren som rättsinstans. Kan man anse att en lärare är en rättssäker instans som kan hantera ett sådant ansvar? Tja, vi är ju uppenbarligen nöjda nog att skicka iväg våra barn till denna person ett antal timmar varje dag.

Kontentan är att blir någorlunda kluven inför den här rättigheten. Förverkande är faktiskt något reellt i ett vuxet samhälle, ska det då få vara det i skolan? Jo, kanske. Men det lägger ett stort ansvar hos läraren, ökar kravet på utbildade lärare i skolan än mer och lägger ett visst ansvar på rektorer. Rektorer som ansvariga över lärare bör få en inblick, exempelvis genom att varje beslag registreras på något sätt, så att man kan få en överblick så att reglerna blir de samma i skolan och att rättigheten inte missbrukas.

Hur som helst. Detta tåls att tänkas på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0