Nu är det dags att ducka igen...

Expressen skriver "Människan har tragikomiskt svårt att förbereda sig för framtida hot". Det är sant. Men det är nästan lika tragikomiskt hur (svenska) medier ibland rapporterar och övertolkar om rymden och jordens undergång. Expressen har i sin artikel kanske rätt i mångt och mycket, och den springande punkten om att samorganisera ett eventuellt försvar är intressant, och inte nåt att fnysa åt. Men det blir så fel i andra områden. Själv gillar jag denna, fetstilade, passage i texten: "Men faktum är att det rymdskräp som uppstod vid Big Bang - asteroider, meteorer och kometer - har ställt till det på jorden förr och kommer att göra så igen." Jag undrar hur mycket om rymden och Big Bang författaren läst. Jag har läst en del, och jag har då aldrig hört om att det ploppade upp kometer och asteroider (och meteorer som inte är en egen klass sten i rymden utan ljusfenomenet då något faller in i vår atmosfär och brinner upp) direkt ur Big Bang. Visst, man kan ju se det att vi alla och allt är en skapelse av Big Bang. Om man ger det tid (om man litar på denna graf så tog det cirka 300 000 år för att bilda väte. Och väte är lite mindre än en asteroid). Nej, de kometer och asteroider vi bör oroa oss över är snarare från bildandet av vårt eget solsystem... ett antal miljarder år senare.

Den lilla sten som står i centrum för denna mediepanik är Apophis. Den är i storleksordningen ett hundratals meter och skulle, givet att den slår ner, visserligen göra oerhörd skada (här kan man leka och simulera nedslaget). Men hotet är nedskrivet. Det är ingen som ger särskilt stor sannolikhet att Apophis träffar. Medveten om detta basunerar Aftonbladet ut att 2036... då krockar vi!

Man kan dessutom diskutera bildvalet. Båda tidningarna använder en målning av en gigantisk asteroid som slår ner i jorden. Den har knappast något med det här scenariot att göra. Aftonbladet väljer att förstärka sitt budskap med bilder ur (den bra men vetenskapligt löjliga) filmen Armageddon.

Det är synd att ett ganska allvarligt ämne, som åtminstone är intressant, blir så löjligt misshandlat i svensk kvällspress. Fast sen när har de brytt sig... Bilderna och domedagsprofetiorna säljer. Vad betyder det då om det som skrivs är riktigt eller relevant?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0