Biobränsle miljöfarligt?

Ja, det är inte så enkelt. Det är inte bara att göra si eller så så löser sig alla problem. Gropen vi grävt åt oss själva är lite djupare än så, och har bra många fler irrgångar som hotar att rasa in över skallen på oss.

Biobränslet basuneras ofta ut som ett sätt att rädda världen, att stoppa den globala uppvärmingen, att minska utsläppet av koldioxid. Men så enkelt var det inte, nä. TerraDaily skriver nu, och jag vill minnas att National Geographic med flera redan skrivit om det, om biobränslets negativa inverkan på miljö och den sociala situationen, främst i området kring Amazonas. Det är nämligen där stora delar av råvarorna till vårt biobränsle odlas. Regnskogen skövlas och småbönder slås ut till fördel för storägare som odlar sojabönor och liknande i närmast industriell skala.

När skogen skövlas får vi en nettoförlust av koldioxidupptag, alltså det vi helst vill undvika med att använda biobränslet. Biotoper slås ut, vilda djur får mindre yta att leva på. Det är inte helt enkelt att se alla positiva och negativa följder av biobränslet.

Dessutom ska stora delar av biobränslet sen transporteras runt i världen till oss konsumenter. Och det är en bit till Brasilien och Indonesien. Den energiåtgång som det medför måste också räknas in när man ser effekterna av biobränslet.

Jag vill därmed inte säga att vi ska fortsätta bränna bensin som vi gör nu. Jag har inte fått någon fet check från något oljebolag (även om jag gärna så här i efterhand gärna får en... det är bara att maila så ordnar vi det ;) ). Vad jag vill förmedla är faktiskt att det är väldigt svårt att hitta några lösningar som direkt frälser oss. Vi måste ta små steg och väga dess för och nackdelar mot varandra. Det finns inga enkla lösningar...

Som någon sa i en film nån gång (om nåt helt annat):

Det finns inget värt att slåss för som är enkelt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0