No Go

Tur att jag inte satte väckarklockan. Som ni säkert alla känner till så blev uppskjutningen uppskjuten. Ordlekar hela dagen... Om ni missat det så går det ju läsa på Expressen, Aftonbladet men kanske hellre på CNN, BBCMSNBC och SpaceDaily, eller absolut helst NASA (eller för den del ESA, men de hänvisar bara till NASA i det här fallet) då.

Man kan dra lite slutsatser av ovanstående. För det första, det blev ett par länkar där. Och fler skulle man säkert kunna hitta enkelt. Med andra ord är det här en händelse som faktiskt intresserar, fascinerar och sammansvetsar folk över nationsgränser. Det är kul att se nyheter och företagande där samarbete och framåtanda är drivande. Och om inte annat är det ett starkt skäl att driva rymdprogrammet, i det här fallet inte de vinster och vetenskapliga upptäckter man kan göra i och om rymden, men de direkta effekter som vi ser här på jorden.

Det andra som är roligt att se är lite av den rymdhysteri som uppstått här i Sverige, där Fuglesangs medverkan ger stor mediaframtoning och en mer direkt och närstående koppling kollektivt för oss svenskar. Det kan ju bara leda till större rymdintresse och det kan ju aldrig vara fel. Tyvärr så händer det då, i sin iver, att svenska medier tar sig lite för stora friheter med nyheterna. Dels för att skapa sensationer och sälja nummer - vilket är synd eftersom det ger en helt falsk bild av vad som hänt. NASA (och man kan ju tycka att de borde veta) konstaterar nyktert och en aning torrt och torftigt att det vart taskigt väder och att starten inte blev av som planerat men man gör ett nytt försök om ett par dagar. Där skriver Expressen om "panikstopp". Såg man morgonnyheterna och läst nyheten på NASAs hemsida inser man lätt att det var allt annat än panik. Man gjorde helt enkelt en kritisk men sansad bedömning av läget och använde sig av de normala och planerade stoppen (det finns faktiskt sådana) i nedräkningen, och bestämde sig i slutskedet för att avvakta. Synd, men så blev det.

Hoppas det går bättre på söndag morgon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0