Handväskor är farliga
Sen kan man väl diskutera Teletubbies underhållningsvärde. Men det är ju en helt annan grej.
Små fötter
Filmen som visades igår var Tiptoes. Trots duktiga skådespelare som Gary Oldman, Matthew McConaughey, Kate Beckinsale och Peter Dinklage var det en liten besvikelse. För det första så stod det komedi på mitt hyrfordral. Och visst, man drog på smilbanden ibland, men främst var det ett drama med inslag från den romantiska genren. För det andra så var det väldigt plastigt. Trots att både storyn väl var nåt att använda. Grundplåten till filmen var att McConaughey och Beckinsale är ett par som får veta att de väntar barn. Vad Beckinsale är ovetande om och vad McConaughey håller i hemlighet och har svårt att försonas med, är att McConaughey är ende normalväxte i en familj av dvärgar. McConaughey fasar nu för att barnet ska ha samma åkomma. Och helt plötsligt dyker Gary Oldman upp som McConaugheys kortväxte tvilling.
Problemet är att det hela får en klart overklig och plastig känsla. Det känns inte i ens som om alla medverkande skådisar tar det på allvar helt. Väldigt symboliskt blir den kommande bebisen som i många scener uppenbarligen (jag är åtminstone övertygad) spelas av en plastdocka. Så på det hela taget går det inte att ta filmen på allvar.
Jag är ändå snäll och ger den 5 stela plastbebisar av 10 möjliga.
Mitt liv som inte-hund
Att ha hund är inte bara ett privilegie. Det är ett ansvar. Dels mot hunden och dels mot omgivningen. Du som hundägare är ansvarig för din hund, och klarar/vill du inte ta det ansvaret är alternativet enkelt. Ha inte hund. I vissa fall är hundägares respektlöshet mot andra iögonfallande. Jag har ingen hund själv, har inte vuxit upp med hundar eller haft många vänner som haft hund. Min hundvana är väldigt liten.
Så när Karo på promenad med husse/matte börjar dra mot mig kan jag ha svårt att veta hur jag ska tolka hunden. Och om Karo bara vill hälsa - hur i hela friden ska jag veta det? Jag känner inte Karo. Och har husse/matte faktiskt tänkt på att det kan vara så att jag inte vill hälsa på Karo? I vissa fall verkar hundägarna i sin egen hemmablindhet tro att hundarna är änglar som alla älskar, per automatik. Jag gillar djur, och hälsar gärna på hundar under lugna former. Men det är inte något som automatiskt ska förväntas av mig. Och jag lägger inte ansvaret på Karo. Ansvaret är hundraprocentigt husse/smattes. Jag ska kunna springa förbi din hund på en cykelväg/väg utan att behöva kika över axeln för att se om jag har en hund i hälarna. Kan jag det nu? Faktiskt inte - hundar verkar bland annat ha något emot inlines. Det har hänt flera gånger att jag blivit jagad. Och jag ger blanka *pip* om Karo bara tycker det är kul och vill leka. Inlines och saker kring fötterna är sällan en bra kombination.
Än värre är de hundägare som faktiskt släpper sina hundar vind för våg för att de är så lata att de inte orkar rasta dem, eller vad det nu är. Det är inte mer än en vecka sen jag vandrade i ett skogs/fritidsområde och helt plötsligt fick sällskap av två främmande hundar. Helt utan uppsyn, eller sällskap av husse/matte. På ett ögonblick förvandlas en trevlig promenad till en situation där jag faktiskt inte vet om jag skulle bli anfallen eller inte. Och vad jag kunde se var den ledande hunden osäker på saken han med, det vill säga, tanken fanns. Det kändes inte helt trevligt att helt ensam, utom synhåll från både väg och hus, faktiskt ha två okända och milt aggressiva hundar runt fötterna (det är svårt att ha koll på två samtidigt).
Är jag sur på hundar, får det mig att gilla hundar mindre? Nej. Inte det minsta. Men jag har både ett och annat ord att säga till en hundägare, om jag fick veta vem det är. Kort sagt, du är inte värd att ha hundar.
Så, alla ni som har hundar. Tänk på oss som inte har det - och att det faktiskt kan finnas en anledning till det.
Tell me something good...
Gnosjö, here I come...
Två är inte alltid bättre
Ett annat exempel på att två inte är bättre, hämtas från Expressen. Om man får tro dem är det slut mellan Fadde och Linda igen. Igen. För alltid den här gången. Igen. Jag sätter en tia på ett midsommarbröllop... any takers?
Hjul på linje... vilken idé!
Swoosch... and I'm out of here...
Vår på villovägar
Luftballong med stil
Tänkte bara tipsa om ExpressenTV så här på morgonkvisten. De har i Belgien hittat en specialutformad luftballong som absolut skulle vara den luftballong jag skulle vilja åka med...
Dum-dum-dum-dumdi-dum...
Spanar på varandra
På flykt
Dagens bästa bild blev en gräsand på flykt.
Up up and away...!
Pengaregn kring Sahara
Det jag tycker är mest synd är att det med största sannolikhet inte blir någon uppföljare. Jag gillade filmen. McConaughey och Zahn hade en fin kemi, och filmen är en skön äventyrsrulle med härlig och humorsitisk attityd som tilltalar mig. Så det är verkligen synd att (om) det inte blir fler äventyr.
Fast det kanske det inte blivit även utan turerna i domstol. Filmen gick tydligen rejält back, och filmstudior är dåliga på att göra uppföljare till bra men ekonomiskt ohållbara filmer...
Blodbrist
Det vore oerhört synd, och slöseri med både tid och resurser, om man blir tvungen att ställa in operationer på grund av blodbrist.
På Geblod.nu kan du ta reda på mer...
Regn och förbryllande ljud
Wicker Park
Det har varit lite dåligt med filmtittandet på sistone. Hockey-VM har en del i det, men bara en del. Det går i vågor det där. Men ikväll vart det filmvisning igen hos cinema Enc. På den stora gigantiska 28-tummaren visades Wicker Park. Och det var verkligen en strålande film att ta upp filmtittande med igen.
Handlingen utspelas runt fyra människor, fast främst runt Matthew som precis ska gifta sig med sin fästmö. Men han är inte lycklig, varken med sitt förhållande eller jobb. Utan att han är medveten om det så ligger hans förra förhållande, och hans förra flickvän, i hans bakhuvud hela tiden. Uppbrottet var hårt, då hon bara försvann. Men så helt plötsligt, år senare, får han syn på henne igen. Eller drömde han?
Jag gillade filmen på grund av dess komplexitet och hur den med en skicklig regissörs fasta hand styrdes att arbeta på många nivåer samtidigt. Nu vill jag ju inte låta som nån dammig gammal filmfilosof (eller kanske så vill jag det). Men jag gillar detaljer som gärna går utanför och fördjupar en handling. I den här filmen var det exempelvis speglarna och spegelbilderna som dök upp lite överallt. De gav lite snygg effekt till filmens uppbrutna tidslinje. De olika karaktärerna visade sin historia med sina speciella synvinklar, så det blev mycket avslöjande tillbakablickar, och den verkliga kronologiska handlingen inte helt klart från början. Men det är ju lite kul att snåra ut sånt med.
I övrigt var det en film fylld med spänning och med känslor. Och det är ju precis det en film ska framkalla hos en tittare. Man ska bli engagerad i filmen, man ska identifiera och sympatisera med karaktärerna. Och det gjorde jag verkligen med den här filmen. Lite unikt var att jag faktiskt kunde sympatisera med alla huvudkaraktärer, även de som skulle var boven i dramat.
Det här var helt enkelt en film lång bättre än den typiska romantiska filmen, eller den typiska thrillern. Den hade det bästa av båda. Den är helt klart så pass bra att den hamnar på inköpslistan.
Av mig får den 9 av 10 välplacerade speglar.
Fånigaste undanflykten på länge...
"Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja."
Jag har ett tips till ordföranden och alla medlemmar:
-Nästa gång ni träffar en tjej. Strunta i att flirta. Strunta i att åla dig. Strunta i att dona och greja. Var dig själv. Tro mig det funkar. Pojkar och flickor kan faktiskt umgås tillsammans utan att någon måste åla sig, eller att man måste flirta med varandra. Var du dig själv så är hon säkert sig själv också. Det kommer att gå kanonbra.
Seså... ge er ut och öva nu...
Katter kan...
När det inte gick så bra i hockeyn och intresset svalnar efter hand får man umågs med sällskapet man ser med istället. Idag inkluderade det en väldigt söt liten kattunge. Fast han verkade inte tycka hockeyn vara så kul han heller... (däremot kan han redan, liksom alla katter jag känner, slumra oehört skönt och smittsamt)
Friade
Jag undrar var synen på barnens bästa är? Ska inte svenska domstolar ta det i beaktning. Någon borde ju ställa sig på barnens sida, när kvinnojourerna uppenbarligen inte gör det (jag beskrev min tankar om det här och här). Jag tycker faktiskt det är skrämmande att en sådan organisation får hållas. Jag trodde faktiskt att tingsrätten skulle fälla i detta fallet, där kvinnojouren i min mening varit brottsligt slapphänta i sin efterforskning.
Jag undrar om jag skulle fällas om jag tar emot en främmande människas väska och gömmer den i mitt förråd. Om det är knark i den. Under förutsättning att den främmande personen säger att det är kläder i den och jag inte frågar. Rånbyte? Om någon kommer med tre miljoner i en bag, säger att de avslutat sitt konto och vill istället gömma pengarna under min säng, eller än bättre, på mitt konto. Undrar om jag skulle dömas till häleri... jag menar jag tror ju på den här helt främmande persons historia. Det finns väl inga tecken som helst att ifrågasätta en helt främmande persons vilja att gömma saker hos mig?
Ni tycker att liknelserna är dumma. Det gör jag med. För de handlar om ting. Saker. I Tranås har man gömt undan människor. Personer. Berövat dem en far. Berövat dem friheten. Allt i okunskapens tydligen friande namn. Det är oerhört skrämmande.
För att dra en extrem parallell (och den är extrem jag vet)... den/de personer som kidnappat treåriga Maddie i Portugal skulle göra det bäst att ta sig till en svensk kvinnojour. Där kan de gömma sig ett par år. No questions asked.
Och jag har inte ens talat om genusperspektivet. Synen på jämställdhet. Jag tänker inte ens börja, för då är min helg snart förstörd.
Jag nöjer mig med att konstatera (tillfälligt hoppas jag, jag räknar med ett överklagande)...
Ignorance is bliss
Skummat?
Men sen jag skrev det inlägget, roligt nog, så har jag fått en god dos av spam-mail på tyska! Det har jag inte fått förr. Visst, min tyska är lite knackigare än min engelska, men i annars verkar de följa samma mönster som tidigare. Så eventuella spammare har inte läst särskilt noga.
De åker lika fort i skräpkorgen, men det är lite kul hur två (mest troligtvis) helt separata och obetydliga händelser kan vävas ihop (till en konspiration? ;) )
Storyteller
De må inte ta mig dit jag vill, om dit nu finns, men en bra bok kan ju ändå ta med mig på en resa. Få mig att "uppleva" nya saker. En av de bästa författarna på att skapa dessa nya världar och bygga upp en levande bild av dem är Amy Thomson. Och nu har jag precis läst färdigt Storyteller.
Som andra böcker av Thomson jag läst är det inte en spännande bok. Det finns inget mysterie eller gåta att lösa. Det är sällan någon hårdpackad action (ja det kan faktiskt finnas action i böcker). Istället skapar hon en fantastisk ny värld, med värme och trovärdighet som det är underbart att få följa med och upptäcka. Där finns unika miljöer, där finns intressanta, djupa och engagerande karaktärer. Där finns känslan.
I Storyteller har Thomson lyckats skapa en skön värld som är något så pass ologiskt som en hybrid mellan högteknologisk rymdteknologi och medeltidens rustika småsamhällen. Helt trovärdigt, och väldigt charmerande. Hon har dessutom lyckats skapa en värld där en av höjdpunkterna är att samlas kring en eld, en öppen spis, eller under ett skyddande träd och lyssna på historier och sagor. På något sätt så är det fullständigt harmoniskt, lugnt, avslappnande och lockande. Vilket gör det väldigt svårt att lägga ner boken.
Thalassa, som är planeten som boken utspelar sig på, är en av de platser jag skulle vilja se med egna ögon innan jag en dag trillar av min pinn. Och passande nog så kommer det vara omöjligt, men biljetten dit kommer att stå i min bokhylla. Så jag kan fara, gång på gång...
Pursuit of Happyness
Pursuit of Happyness är samtidigt ett fullständigt logiskt och lite ironiskt namnval eftersom det är precis vad det handlar om och samtidigt är det precis vad man inte funnit när man sett filmen. Det här är ingen film man blir glad av. Det är ingen munter historia. Det handlar om Chris Gardner, i filmen spelad av Will Smith, som i ett enormt motlut (passande inspelat i San Francisco) kämpar för att bli börsmäklare på en ansedd firma. Detta samtidigt som han är hemlös, utfattigt och försöker vara den allra bästa pappan han kan vara för sin son.
Och även om det inte är en film som man blir glad av är det en väldigt välgjord och sevärd film. Man har lyckats balansera filmen på ett bra sätt. Det finns hopp och nästan gulliga scener, men de känns hela tiden naturliga, och vägs upp av alla svårigheter som köar för att slå Gardner i ansiktet.
Men filmen har en ganska dokumentär känsla, baserad på verkliga händelser som den är. Och det är inte en genre som är den som passar mig bäst. Så mitt betyg blir följande:
7 av 10 bärbara bendensitets-scanners
En fundering ligger kvar så här i efterhand. Jag undrar vad hans kollegor på firman sa när de fick veta att han varit utfattig och hemlös, samtidigt som han jobbat och studerat hos dem. Det är något jag hade velat veta.
Mer Trekking...
(OBS! Har ni inte sett Mission Impossible III och ska göra det och inte vill ha delar av den avslöjad, sluta läsa nu)
Abrams tillförde inget nytt, ingen ny luft, ingen ny kraft, ingen utveckling. Istället litade han på att en enkel upprepning av vad tidigare filmer gjort skulle fungera. Och när det hela skulle till att avgöras, det som är specifikt för hela Mission Impossible-konceptet, det omöjliga uppdraget, The mission Impossible, då tog Abrams och filmen (!) kafferast. I stort sett det enda man får se av den omöjliga stöten är när kompanjonerna sitter i bilen utanför och väntar.
Detta är alltså mannen som ska styra skutan för den nya Star Trek-filmen. Som tur är verkar han inte vara inblandad i att skriva manus, så hopp finns. Men det är alltså hans hand som ska vara fast, som ska styra när man ska röra i ett så extremt känsligt (för intresserade åtminstone) ämne som en ung Kapten Kirk och Spock. Det är känslit eftersom William Shatner och Leonard Nemoy redan etablerat Kirk och Spock som karaktärer, både till personlighet och utseende. Dessutom finns det en kronologi och historia, både i och utanför filmer som man måste ta hänsyn till. Att göra såna här tillbakablickar, prequels, är oerhört komplicerat, speciellt i etablerade serier med kunniga och fanatiska(?) följare. En sådan produktion måste styras med stor kunskap, finurlighet och enorm fingertoppskänsla. Jag undrar om Abrams besitter de egenskaperna.
Men vi får väl se. Jag kommer mest troligen ge filmen sin chans. Men förväntningarna har nog skruvats ner ett snäpp eller två. Och det är kanske sunt. Förväntingar kan annars döda en egentligen bra film. Det är en otacksam uppgift att genomföra ett sådant här projekt, som den nya Star Trek-filmen. Så nu kanske chansen att jag frå en bra första upplevelse ändå ökat...
Valborgseld...
Resor ger perspektiv
1. Även en inbiten "landsortsbo" som jag kan navigera i SLs lokaltrafik. Detta tack vare, eller trots, den hjälp man får på hemsidan och av information på plats.
2. Sannolikhet är just det, sannolikhet. Ibland spelar den oss ett spratt. För hur stor är sannolikheten egentligen, att när jag besöker två olika skolor, en rejäl bit ifrån varandra, på två helt olika dagar att jag blir bjuden på pasta med skinksås båda gångerna? Really?
3. Det är en tuff konkurrens om det mesta. Även om tomburkar och pantflaskor i papperskorgar på Stockholms Central. Speciellt igår när Coca-Cola Zero hade kampanj och bjöd på smakprov (nej, jag smakade inte... ni vet vad jag tycker om sån dricka), vilket verkade få vissa att överhetta. Det gällde att hålla hårt i burkarna om man tänkte ha kvar den...
Så, nu känner jag mig mycket mer redo att möta världen...
Bara i USA...
Eller man kanske ska fråga... hur mycket är dina kläder värda för dig?
Spammare - hur tänker dem?
Eller rubriken är egentligen fel. De som öppnar och blir "lurade" av spam... hur tänker dem? Det är det jag egentligen undrar. Jag har en mail-adress som tyvärr får både ett och annat spam-mail. De åker i papperskorgen utan att blinka, men ibland sitter jag och funderar på hur de som skrev rubrikerna i mailen verkligen tänker. Eller de som då öppnar dem, för att det är ju uppenbarligen lönsamt att spamma, annars skulle ju ingen göra det.
Men vem öppnar en rubrik som heter "Re: Poss.ible me..ting."? Om man bortser från det första att det är på engelska, eftersom spammingen är en internationell företeelse, reagerar folk inte på de överdrivet många punkterna? Eller har de flesta vänner som slänger in punkter överallt, även mitt i ord? Det kanske är bara jag som inte har det. Det kanske är ett problem som sprider sig lika mycket som särskrivningen i svenskan (Huja). För mig blir det bara löjligt och avslöjande.
Än värre, fast roligare, är faktiskt rubrikerna som saknar punkter men samtidigt saknar all sans och reson. Fick nyligen ett som fastnade på minnet. "Not vehicular my Columbia" skulle det tydligen handla om. Va? Är det bara jag som inte får ut nåt vettigt av den meningen? Vem är det tänkt ska bli intresserad och öppna ett mail som bara mumlar obegripligheter i rubriken? Eller då, uppenbarligen, hur tänker de som öppnar dem?