May the stamp be with you
Kan faktiskt tänka mig att samlare både i och utanför USA köper både ett och två häften. En hel del kommer nog hamna på "export". Heck... till och med jag skulle tänka mig att bli frimärkssamlare för en dag.
En tanke slår mig. Det finns en lite rolig "myt" om brevbärare (Going postal) som blir okontrollerbart arga och våldsamma. Undrar om det verkligen är en så god idé att kombinera detta med en Dark Lord of the Sith? Om brevbäraren andas verkligen tungt och säger att han finner din låga tilltro störande så kanske du ska skaffa en postbox istället...
You don't know the power of the dark side
Mera månar
Fick tips om ytterligare en bra bild på en av solsystemets månar via SpaceDaily, denna gång Io. Fotot är dessutom taget i det visuella spektrat (av New Horizon) och är i färg. En riktigt tuff bild om jag får säga själv. En större bild hittar ni dessutom till höger under den lilla bilden. Men det hittar ni ju säkert själva.
Isbollsbild
Naturlig människa?
Vi vill på något sätt stå vid sidan om naturen. Ibland över den, ibland under den. Med tekniken vill vi bemästra och utnyttja naturen och dess resurser, det vill säga stå över den. Men samtidigt är vi den underkastad eftersom vi är oförmögna att stå emot den. Men vi ser oss väldigt sällan som en del av den. Vi sätter mänskligheten i ett hörn och naturen i ett annat. Vi drar en gräns och säger att här är mänskligt territorie (stad) och det utanför är naturens.
I samband med den globala uppvärmingen, men även i andra fall, så talas det om onaturlig påverkan av oss människor. Frågan som då ploppar upp i huvudet, är inte vi människor en produkt av naturen, en del av naturen? Vi ser våra städer som onaturliga, men ser termiters och myrors stackbyggnader som högst naturliga. Varför är våran arts påverkan onaturlig och alla andra arters påverkan naturlig? Är fårens totala avbetning av en grässlätt mindre förödande för slätten än om vi människor klipper eller plöjer den? Troligtvis inte. Men fårens avbetning är naturlig, eftersom den är gjord av fåren. Det är inte människornas påverkan.
Jag undrar hur det kommer sig att vi har ett sådant behov att se oss som så onaturliga (jag funderar också om det behovet är typiskt västerländskt, eller typiskt för ett "civiliserat" samhälle?). En stund funderade jag att det var religionen som även i sekulariserade tider som dessa satte sina spår i det kollektiva medvetandet. Men det fungerar inte heller. För anser man att vi är sprungna ur evolutionen är vi en produkt av naturen, och våra verkningar borde då vara en naturlig förlängning av oss. Anser man att vi är en produkt av Gud, så står vi visserligen i en del religioner i särprägel, men vi har tillsammans med resten av naturen samma ursprung. Vi är visserligen inte en produkt av naturen, men vi är en del av den. Och anser man att det är en kombination av de två, så står man fortfarande på samma ruta. Vi har ett gemensamt ursprung med naturen. När tog vi steget ur den?
Var det när vi började använda verktyg? Är djur som använder sten för att komma åt mat onaturliga. Vill minnas att uttrar öppnar musslor och en del fåglar öppnar nötter. Var det när vi började använda maskiner? Jag har läst om kråkor som forskare i Japan sett använda bilar för att öppna nötter. De placerade helt enkel nötterna framför däcken när de väntade vid rött ljus. Är kråkornas beteende onaturligt? Varför? Är det för att det är nytt, för att det är anpassat?
Jag har faktiskt svårt att se skillnaden mellan onaturlig påverkan eller naturlig påverkan. Vad är onaturligt? Visst det är olyckligt, beklagligt och borde tas på allvar, men att djur utrotas, att miljön ändras omkring oss är högst naturligt. För det är en följd av vår påverkan, och varken vi vill eller inte, så är vi faktiskt en del av naturen. Vi har bara gett oss själva makten att ändra naturen omkring oss. Inte på nåt sätt utifrån, utan inifrån.
Kanske är det en insikt vi behöver lära oss igen, för jag tror vi i vårt ursprung var ganska övertygade att vi levde i naturen som en del av den. Kanske är det när vi på riktigt inser att vi är en del av naturen, när det inte är vi eller dem, när det inte är antingen eller, som vi kan förstå och agera mer förståndigt i den.
Kanske borde Clintan frågat
"Do you feel natural, punk?"
Fågelkvitter i en annan värld
Förresten. Du som vet vad en hjälte är, skriv en förklaring i kommentarerna. Och då menar jag en hjälte på film och vad som verkligen utmärker honom (mao inte bara "Han som haffar skurkarna"). Vet ni någon bra bok/artikel om ämnet så mottages tips tacksamt.
Hur farlig är en drog?
Jag har ingen särskilt aktuell droginformation, men att cannabis hamnar långt ner i den här studien tycker jag inte är ett argument för att legalisera den. Jag vet inte om det är en inkörsport för tyngre droger, men möjligheten att det är så ger att jag finner ingen anledning att legalisera den.
Jag vill inte heller argumentera för att kriminalisera alkohol. Men det är ganska ofrånkombart att det är en, kanske den, drog som orsakar mest skada och lidande i samhället. Något som man bör tänka på när man väljer vad och hur mycket man tänker dricka. Och vad man nu gör sen. Jag vet inte hur det ser ut i rättsväsendet om det är så att berusade personer får mildare straff för brott på grund av omständigheten att de var berusade. Jag hoppas inte det. Det borde givetvis vara tvärtom, berusning ska vara en försvårande omständighet. Att göra nåt på fyllan är inte en ursäkt - det visar ju bara på att man inte har koll på hur mycket man bör dricka. Sen är det ju lite beroende på vad man gör på fyllan också...
Tobak? Äsch, jag ser inget positivt med tobak över huvudtaget. Farligt både för användaren och omgivningen. Dyrt för samhället. Miljöfarligt - vill minnas att tobaksodling och förädling krävde en hel del skogsavverkning, bland annat. Det kan vi lika gärna kriminalisera... (och skapa tidernas smuggling och svartförsäljning - men vadå?)
Sen kan man ju bara undra vem och varför tyckte att Glenn Hysén var en bra och relevant person att kommentera den här artikeln. Inget ont om Glenn, men du är lite mer kopplad till fotboll för mig...
Sommartid
Hur rolig är en fotbollsplan?
Jag undrar vad de tänkt sig åstadkomma när de kommer fram till Ronaldinho. Att han ska klappa dem på huvudet? Ge dem ett par av sina fotbollsmiljoner? Kanske tror de att de ska bli skänkta en högre grad av fotbollstalang genom att pussa hans skor? Ärligt talat - vad vill de ska hända?
Jag kan däremot säga vad det kommer att betyda. Det kommer bli mycket svårare att få hit toppfotboll, eller evenemang överhuvudtaget. Om inte omöjligt (jag hade då inte lagt en match här i Sverige längre). Sverige kan i konkurrensen egentligen bara hävda sig starkt på ett enda område. Evenemanget. Vi är ingen stor marknad, vår fotboll inte mycket att hurra för. Nu har några idioter effektivt dödat vårat bästa argument för att lägga något, vilket som helst arrangemang, i vårt land. Vilket är synd, för det var ganska trevlig fotboll som bjöds. Och det måste ändå vart ganska trevligt för de personer som valde att sitta ner i vårsolen och titta. Inte springa.
Jag hoppas att de personer, nej idioter, som nu sprang in på plan polisanmäls. Vilket lovas i medierna. Jag hoppas de får fundera på hur smart den där löpturen egentligen var i en cell på polishuset över natten. Och jag hoppas de får ta sig en längre funderare i ett fängelse på en plats långt borta. På de där kvadratmeterna kommer nog drömmarna om öppna gräsplättar te sig som en ironisk dröm.
Men för att inte bara klaga, utan även ge viss konstruktiv kritik till dessa något (i min syn) mindre begåvade personer. Ta på er er fotbollströja. Bär flaggan som en mantel. Sätt på er en färgglad hatt. Spring genom närmsta park. Då kommer ni uppnå precis samma sak som ni gjorde nu. Ni såg ut som idioter...
[Expressen, Aftonbladet, SvD]
Oskyldigt anklagad
Men detta är något som gör mig upprörd. Ur alla aspekter. Våldtäkt är bland det lägsta en person kan hitta på. Mina tankar om våldtäktsmän (och de fåtal kvinnor som finns) är inte särskilt höga (är det "bara" sju år max för våldtäkt). Och däri ligger en del av problemet. Våldtäkt är ett brott, som kanske mer än andra (jag är ännu lyckligt ovetande) sätter djupare känslomässiga spår, både i individerna och kollektivt i samhället. Att bli anklagad för våldtänkt kan i många fall vara detsamma som att bli dömd. Därför blir jag upprörd när man läser att allt fler falskangivelser sker. Det är nästan att en falskangivelse om våldtäkt är lika lågt som själva brottet. Det är ju ingen direkt kroppslig kränkning men en oerhörd mental kränkning, för att inte tala om ett indirekt påhopp på alla som verkligen blivit utsatta. Dessutom leder det i stor del till resursslöseri i stor skala. Att ge falsk angivelse bör (tillsammans med övergrepp i rättssak som jag skrivit om tidigare) ses oerhört strängt.
Det andra stora problemet, förutom den känslomässiga kopplingen, är att det ofta är ett brott som är svårt att utreda, där bevis kan vara svåra att få fram. Risken är stor att ord står mot ord. Risken är stor att någon kommer fara illa i rätten, att inte deras berättelse, som kan vara sann, blir trodd.
Därför är det av största vikt att utredningar sker med koncentration och saklighet. Att alla möjliga aspekter att antingen bekräfta eller förkasta berättelser används. Därför är det oerhört alarmerande om det i en iver att sätta dit så många som möjligt det luckras upp i utredningsproceduren och därmed rättssäkerheten. Principen måste, även om det i många fall kan vara hemskt orättvist, att skulden måste bevisas istället för oskulden. Att bevisa ett icke-förhållande, att man är oskyldig, kan nämligen vara i princip omöjligt. Detta gäller givetvis både våldtäkt som alla andra brott. Här måste ju polis och rättsväsende göra sitt yttersta för att inte ord ska stå mot ord, utan fakta mot fakta. (Det är visserligen en ganska intressant devalvering av vittnesmålet jag gör här - men det är nog så jag ser det.)
Rätt frågor måste ställas (inte de om kläder och berusning som förbluffande ofta figurerar kring dessa falla - det är både direkt löjligt och grovt förolämpande för alla att de förekommer), och de måste ställas med en objektiv och kritisk ( i betydelsen att man väger fakta och trovärdighet - absolut inte negativt) inställning. Rättssäkerheten är nog något bland det heligaste vi har. Den måste bevaras.
Dogma
Spoiler Alert!
Igår kväll rullade Dogma på TVn. Måste säga att varje gång jag se den så tycks den lite bättre. En lite udda och underfundig humor med stort djup och kvalite. Det kanske inte fastnade hos mig första gången. Samtidigt är den smått filosofisk och har snygga referenser till Bibeln och religion. Kort sagt så handlar den om två fördömda och utstötta änglar som hittat ett kryphål i Guds ord och försöker ta sig tillbaka till himlen. Men det skulle bevisa att Gud är felbar och det skulle upphäva existensen. Det är ett roligt upplägg och en rolig idé som förs vidare av ett helt gäng sköna karaktärer. Jag kan förstå att det inte var svårt att hitta skådespelare till den här. Matt Damon och Ben Affleck, kompisar i verkligheten, gör det verkligen bra som de fördömda änglarna. Krydda sen med Chris Rock, Linda Fiorentino, Alan Rickman, Salma Hayek, Jason Lee i mer eller mindre udda karaktärer samt Jason Meeves och (regissören och författaren) Kevin Smith som favoriterna Jay and Silent Bob. Det blir helt enkelt en riktigt bra film.
Av mig får den 7 av 10 fallna änglar.
Ljud som förgyller och förstör
Började imorse med att någon i huset för andra dagen i rad tyckte det var en utomordentlig idé att spela hög musik klockan sju på morgonen. Jag vet att jag inte går upp tidigast på morgonen men jag gillar inte när man vaknar till basdunket som fortplantar sig genom väggarna. Fast jag fick ju också förmånen att höra de flesta tongångarna. Har dessutom funderingar på om personen i fråga förutom stereon också hade igång TVn och hade nån egen tävling vilken maskin som kunde låta mest. Det förstörde den här dagen.
Så när jag nu på eftermiddagen, efter att ha gjort ett vanvettigt försök att vara produktiv i alla fall la jag mig på soffan för att slumra. Men där vet jag av erfarenhet att det inte är bara att lägga sig i soffan. Vill jag slumra extra skönt så behövs ljud. Gärna i form av en tv-serie, men inte nya avsnitt, gärna avsnitt jag kan utantill.
Så, ljud är viktigt. Även om det är ljud jag inte ens vill lyssna till.
God Morgon?
Då kan man ju alltid säga "Morrn!". Vilket känns som om ett ganska självklart konstaterande. Så det passar ju inte alls, det heller.
Visst är det oroväckande vilka problem man kan hitta på? :)
Vår i Luleå
Flytta för jobb...
Ska AMS betala flytten? Det är inte helt gratis att flytta nämligen. Kan det bli en sådan underlig situation att du är tvungen att flytta utan att du har råd, men om du inte flyttar mister du ersättningen, och har inte råd att bo kvar. Hur är det tänkt att detta ska fungera?
Ska man splittra familjer? Om en part i en familj har jobb och den andra inte. Ska då ena parten behöva lämna familjen? Ska den som har jobb säga upp sig för att flytta med och ev bli arbetslös på den nya orten? Eller ska detta krav undantas familjer. Ska vi då ha högra krav på personer som inte har familj? Är det rättvist och rättssäkert? Hur går det om man har flick/pojkvän? Måste man vara förlovad? Gift? Ska man behöva gifta sig av ekonomiska skäl? Hur stor är risken att man skapar olyckliga människor som tvingats flytta. Olyckliga människor tenderar att inte producera så bra. Rent av kan flytten kanske leda till ökad sjukfrånvaro, då man kanske helt enkelt inte trivs på sin nya hemort.
Jag tycker visserligen att det är bra om arbetslösa uppmuntras (inte tvingas kanske) söka jobb. Det är bra om man kan öka den geografiska rörligheten för att minska arbetslösheten. Men ska flytt vara ett tvång. Jag tycker det är alldeles för många frågetecken kvar innan jag kan gilla det här...
Helg. Punkt.
Efterlyser musik...
På samma tema. Hörde bandet Enjoyk (länk: 1 , 2 ) på ishotellet för ett par år sen. Musiken trollband mig. De hade också den här blandingen och kopplingen mellan modernt och traditionellt, med anspelningar på natur och etnisk musik. Jag minns inte hur det var, om man kunde köpa skivan där på ishotellet eller inte. Jag hade i alla fall inte med mig någon därifrån. Sen dess har jag letat (med växlande intensitet). Förgäves. Båda länkarna ovan säger ju att bandet släppt åtminstone en skiva. Är det någon som känner till var man kan få tag på den? Till och med beställ-funktionen på hemsidan är ju inaktiverad. Tips mottages gärna, och får ni möjlighet att lyssna kan jag rekommendera att ni tar den tiden...
Livsmedelsverket rycker ut! Var god dröj...
Men på Livsmedelsverket är det ingen panik. Där tar man det kolugnt. Man säger att man om några år, när man ändå reviderar rekommendationerna kan kika på detta. Några år. Några år! Tänk om du ringde efter ambulans som svarade att hjälpen kommer, nästa år? Dålig jämförelse tycker ni? Tänk bara på hur många ambulanstransporter pga benbrott som sker... Några år, kom igen livsmedelsverket! Vakna!
Livsmedelsverket vill ha mer data. Detta trots att Livsmedelsverket själva ganska nyligen presenterat en studie som säger att 90 % av flickorna i årskurs 5 lider av D-vitamin brist. Där är den igen, siffran. 90 %. Det är rätt mycket. Vad vill livsmedelsverket göra? Rycka ut? Larma? Njae... varför inte utreda mer?
Men varningssignalerna bara haglar. Socialstyrelsen larmar om benbrott som ett ökande problem. En studie i Finland (precis en sådan som Livsmedelsverket kanske vill göra) ledde till att mjölken sen 2002 obligatoriskt berikas med D-vitamin. Uppföljningarna tyder på att åtgärden inte räcker. Hur många tror att förhållandena i Finland är mycket sämre än i Sverige? Räck upp en hand.
Men det är ju klart. Det här låter precis som en sådan fråga man kan strunta i ett antal år. Jag menar, det känns ju inte så himla viktigt. Om några dör till följd av komplikationer av benbrott. Om några får lida lite. Något som skulle kunna åtgärdas ganska enkelt. Det låter ju inte så viktigt. Låt oss vänta. Det handlar ju bara om några år...
Ägg innehåller D-vitamin. Det finns ägg i min kladdekaka. Mer kladdekaka.... för hälsans skull...
Debatt... mycket viktigt! Ge din åsikt du med!
Hur ska din kladdekaka vara?
Motivation att träna...
Men Expressen glömmer en sak. Att det är kul. Så när jag ikväll går och jagar den vita plastbollen så gör jag bara inte det. Jag jagar demensspöken på samma gång. Dubbel jakt... borde bli dubbelt så kul...
Vilt i rättegången...
Straffskalan för övergrepp i rättssak är dessutom för låg. Här är vi för mjäkiga. Brottet är så mycket allvarligare än själva handlingen. Här kan man verkligen tala om angrepp på frihet, trygghet och demokrati. Enligt min mening så är en hård skärpning i detta fall önskvärd. Jag talar om år i fängelse. För så allvarligt anser jag det vara. För det är ett angrepp på ett fungerande rättssystem.
Jag hoppas polisen prioriterar att gripa den i artikeln omtalade mannen, och att han får spendera månader i en cell funderandes på det lämpliga i sitt uppträdande.
Mer om betygen...
För inte kan de förespråka ett system som i praktiken (det gjorde det egentligen inte i teorin) betydde att elevernas kunskapsnivå inte mättes (ovh betygsattes) utan eleverna bedömdes utifrån deras klasskamrater. Teorin sade att över hela årskullen i landet skulle det, rent statistiskt, sättas en viss mängd femmor, en viss mängd fyror, och så vidare. Detta fick till följd att många lärare i klasserna (som är alldeles för små för att fungera statistiskt) tillämpade samma procentuella andelar av betygen. Alltså, var du i en relativt svag klass fick du lättare höga betyg än någon i en annan klass, där nivån allmänt låg högre. Med systemet IG-MVG infördes att betygen skulle sättas individuellt och elevens kunskapsnivå skulle mätas (och betygsättas). Målen och kraven var visserligen luddigt formulerade, men det är en viktig principiell skillnad att betyget är satt individuellt. Detta är i teorin (och praktiken) enormt mer rättvist och rättssäkert.
Jag kan inte förstå någon som förespråkar det äldre siffersystemet. Jag hoppas det beror på okunskap.
Mera betyg till folket...
Men jag förstår inte reaktionerna kring förslaget. Någon bakom förslaget sa "vi vill ha ett mer rättssäkert system...". Hur blir systemet med rättsäkert genom att införa fler betygssteg? Mer rättssäkert blir det väl möjligtvis om man ger klarare gränser och definitioner på betyg samt ger lärarna mer utbildning på betygssättning. Det kan behövas. Jag fick precis nyligen höra om en lärare som i praktiken fortfarande jobbar efter det gamla betygssystemet. Denne lärare har alltså inte på 13 år fattat och lyckats ta sig till principerna med det system vi har idag.
Motståndarna hävdar att det leder till mer betygshets. Min fråga blir densamma. Hur leder det till mer betygshets bara för att man har fler betygssteg. Som jag upplevt hetsen så är det en hets för att nå högsta betyg. Om då det betyget heter A eller MVG lär väl inte spela någon större roll. Ett B och ett VG kommer svida lika mycket. Möjligen kan ett C, som möjligen kan översättas (jag "översätter" fritt nu) till ett svagt VG, svida lite extra. Å andra sidan lär väl ett D då höja sig lite från ett G...
I praktiken tror jag inte det här får någon större betydelse. Inte mer än att vi får andra och fler bokstäver i betygspapperet. Inte mer än att vi än en gång får fundera ut hur man ska jämföra inbördes system och vänja oss vid något nytt. Och så blir vi lite mer Europa-standardiserade. Väl så. Jag fattar bara inte vad som är vinsten med det. Blir skolan bättre bara för att vi har samma betygssteg som de i exempelvis Tyskland? Europa-samarbete är bra - men man behöver ju inte vara fanatisk...
Dags att sätta ner flaggan
Code 46
Ikväll var det Code 46 som spann i DVD-spelaren. En någorlunda intressant sak utan att det är någon toppenrulle. Handlingen är förlagd till ett framtida samhälle där kloning är vardagsmat och människor är biologiskt/medicinskt förbättrade. Men där en central regering har en hård kontroll och tuffa restriktioner för att hålla genetisk ordning. Bland annat måste man få ett tidsbegränsat pass, ett papel, för att kunna resa. En utredare, som har förmågan att känna (nej han är inte telepat) vad andra tänker, blir skickad till Shanghai där någon tillverkar falska papels. Han finner snart vem som är boven, men anmäler henne inte...
Den har lite intressanta idéer och antyder intressanta frågor. Den missar dock lite i hanteringen av dessa, så man får inte några svar eller ens halva svar. Men man kan fundera lite. Man ska dock inte förvänta sig någon action eller större fart. Då blir man lite besviken. Det är snarare en film som spelar på känslor och lockar tankar.
Betyg: Den får 5 identiska DNA-kedjor av 10
Byggmästare/Inredningsarkitekt
Förresten. Jag hoppas på 0 så klart, men den som gissar rätt på antalet väsentliga delar som saknas får... hmm.. får förklara sig varför han/hon spionerar på mig. För man kan väl inte ha sån tur att man gissar rätt på sånt?
Genmodifierat...
Jag är inte principiellt emot genmodifiering, vi har ju faktiskt genmodifierat rätt länge (tusentals år). Det är väl ingen som tror att jordgubben är en naturlig art (gör ni det så är det dags att tänka om nu), och den är vi rätt glupska på. Men förr använde vi processer som avel och korsningar och urval som tog ganska lång tid. Dagens metoder, som jag är dåligt insatt i, antar jag är mycket snabbare och mer "konstgjord" i den form att det möjligtvis sker i laboratorier.
Därför är det viktigt att vi på de nya genmodifierade grödorna gör ordentliga tester och tar grundade beslut. Om det nu stämmer att EFSA enbart använt uppgifter från Monsanto är det amatörmässigt, på gränsen till inkompetent (och en undersökning om eventuell otillbördlig påverkan kanske bör ske). De första man gör vid en utvärdering av källan är att man tar forskare med eget ekonomiskt intresse i resultaten med en stor nypa salt. Såna resultat, kan visserligen vara resultat av fläckfria undersökningar och metoder, måste bekräftas av oberoende forskare. Det är liksom ett grundläggande vetenskapligt krav tycker jag.
Så nu håller jag med om att MON863 bör åtminstone temporärt stoppas tills mer oberoende forskning kan tas fram. Monsanto bör öppna dörrarna och välkomna och vara behhjälpliga till sådana utredningar. Affärshemligheter och ekonomiska vinster får inte gå före säkerheten med vår mat.
Uranus 226 år...
Man kan aldrig få för många skäl att fira...
Akta dig så du inte får en riktig ispärla/dvärgplanet i plytet...
På samma sätt går det nu till i astronomiska sällskap. De flesta är överens om att Pluto, som tidigare klassats som planet, nog inte borde vara det och degraderat den till dvärgplanet. Dvärgplanet som är en kompromiss mellan planet och asteroid. Men så finns det en del, som av olika anledningar vägrar godta beslutet (som genomfördes demokratiskt genom röstning - till vissas fasa). En anledning kan vara är att Pluto i så fall var den enda "planeten" upptäckt av en amerikan. En annan är att man leder ett forskarlag med en rymdsond på väg till "planeten".
Det är ganska roligt att läsa vad Stern, ledaren för New Horizons, sonden på väg till Pluto, tycker. Citatet (från DN): "IAU gjorde något väldigt pinsamt. De lät folk rösta. Men inom vetenskapen röstar vi inte. Himlen blir inte grön därför att alla räcker upp händerna och röstar för det" är riktigt roligt. Jag verkligen känner bitterheten här. Någon som är för demokrati när majoritetens åsikt bara råkar sammanfalla med ens egen. Någon vars stolthet är sårad. Någon vars prestige är hotad, prestige som han inte kan inkassera förrän 2015, då sonden kommer fram, men som han uppenbarligen redan räknat in och börjat spendera.
Det roliga är, att i mitt tycke, så har Stern fel hur man än vänder om det. Han har visserligen rätt att inom vetenskapen presenterar man fakta som grundas på observationer och bevis. Men man kan rösta om definitioner. Definitioner är i sig inget absolut, inget mätbart. Så om vi alla röstar om att färgen som vi ser på himlen i framtiden ska kallas grön, så är den helt plötsligt grön. Färgen i sig bär inget meddelande om att den heter grön. Det är en mänsklig definition. På precis samma sätt kan vi ändra definitionen av planet. Å andra sidan så kan man ha kvar planetdefintionen, men med de nya upptäckterna av Eris med flera "planeter" kommer vi snart ha tiotals planeter i solsystemet både här och där. Och då kommer definitionen av planet att självdevalvera... (och vi konstruerar snart en ny klass för att särskilja de "riktiga" från de andra)
Jag förstår inte heller riktigt att Stern känner sig så hotad. Han är fortfarande ledare för en sond på väg att sätta nya gränser. På väg till en himlakropp med en atmosfär som fryser och faller ner. En himlakropp vi vet lite om och kan lära mycket nytt om. Den finns ju där, hur den än benämns. Han borde vara exalterad.
Så som Bloggen Bent påpekar och som går att utläsa ur DN's artikel så är striden inte bara av astronomiskt intresse. Det är en ganska intressant mänsklig företeelse. Det handlar om det som det så ofta handlar om. Ära. Makt. Prestige. Pengar.
Men man kan faktiskt påpeka att det funnits tvivel om Plutos status länge, även innan Eris upptäcktes. Dess ringa storlek, dess udda bana och det faktum att dess måne Charon är förhållandesvis lika storleksmässigt är rena fakta som sätter en särprägel på Pluto bland "planeterna". Så även Stern måste erkänna, att om han tittar på fakta som han så verkligen längtar att göra, så är Pluto ett svart får i lammskocken.
Förresten, det får mig att tänka på en sak. Charon. Är Charon fortfarande en måne? Kan en dvärgplanet ha en måne. Den faller ju på kriteriet att den ska dominera sin omgivning. Om den då inte gör det så kan väl inte man anse att det som inte domineras är undergivet. Alltså Charon kan inte vara en måne. Charon borde vara en dvärgplanet, vilket ger att Pluto-Charon blir ett dubbelsystem (=än mer intressant att studera).
Vi ska nog inte sörja Pluto... utan fira Charon!
Snöbollskrig... någon?
Ser du i syne eller är jag blind?
Ibland är det trevligt att veta att man kan dra upp de riktigt tunga frågorna. Rymdvetenskapen är inget undantag. Man kan diskutera hotet från asteroider, man kan tala om svart hål. Man kan slita sitt hår över supernovor och gammastrålningsutbrott. Men vad är väl dessa frågor jämfört med diskussionen om Kinesiska Muren syns med blotta ögat från rymden eller inte?
Ingenting.
SpaceDaily skrev för ett par dagar sen om debatten som blossat upp igen. Lite förvånande är det kinesiska forskare och taikonauter som går ut och benämner det omöjligt medan amerikanska astronauter påstår sig sett det. Jag hade förväntat mig tvärtom med tanke på att kommunistiska styren brukar vilja försköna och framhäva "folkets" prestationer in absurdum. Men så inte i detta fallet.
Och jag är böjd att hålla med skeptikerna i den här frågan. Muren är visserligen ett enormt byggnadsverk, men precis som det sägs, så är den lång och framförallt smal. Även om smala objekt kan stå ut och påverka omgivningen så den syns bättre än vad den borde med tanke på sin storlek finner jag det otroligt.
Men bästa sättet vore väl om alla finge åka upp och se efter för sig själv?
Fem fingrar
Har sett filmen Five Fingers (som perifert figurerade i ett tidigare inlägg här) vilket visade sig vara en lite småintresant historia. Det handlar om holländaren Martijn som beger sig till Marocko för att sätta upp ett matprogram för undernärda barn i bergen. Men Martijn blir kidnappad och förs till okänd ort där han börjar frågas ut om sina intentioner och vem han verkligen är. Det visar sig att Martijn sitter på lite hemligheter han inte gärna vill dela med sig av och kidnapparna använder sig av tortyr. En efter en knipsas fingrarna av (vilket gör att detta är en film som känsliga kanske bör undvika).
Tyvärr så blir denna från början ganska spännande och mystiska film snart väldigt klar. Och slutet, som jag antar ska vara en överraskning känns inte det minsta förvånande. Däremot är det ett intressant experiment på hur man flyttar publiken sympati under en films gång. Här flyttas sympatin från Martijn, men landar tyvärr ingenstans. Vilket tillsammans med det förutsägbara slutet ger en känsla av att man egentligen inte bryr sig. Vilket är ganska misslyckat för en film.
Det är däremot en riktigt bra rollista i filmen. Laurence Fishburne, Ryan Phillipe och Gina Torres är alla starka namn som verkligen går in med allt sitt kunnande och höjer filmen så mycket de kan. Deras agerande är verkligen bra, och hade storyn vart lite bättre så... Ska även nämna Colm Meany och Touriya Haoud som hade små roller men gjorde de bra.
Betyg:
5 avklippta fingrar (passande va?) av 10 möjliga.
Fruktat?
Vad jag minns från, vilken lektion det nu än var men det var säkert biologin så är fruktköttet ett sätt att lura djur att äta frukten och därmed (ofrivilligt) sprida fröna som finns däri. Fine. Finurligt. Lurigt. Där har evolutionen, eller vad man nu tror på, funkat bra. Men, det finns alltid ett men eller hur, jag fattar inte hur evolutionen tänkt, hur en del frukter tänkt, när de har ett saftigt fint fruktkött och ett riktigt ogästvänligt yttre. Ta Litchi-frukten till exempel. Ett fint, sött och näringsrikt fruktkött, men ett hårt (även om lättforcerat) och smått taggigt skal. Vad är tanken? Försöker den säga, "ät inte min frukt" fastän den är beroende av det? Och för att göra det hela extra skoj så ska själva fröet i mitten vara smått giftigt. Så man måste bevisa sin kunnighet och ta sig genom skalet, och samtidigt inte vara så dum och glupsk att man slukar allt. Ett naturligt intelligens-test alltså. Naturen är bra underlig ibland...
Vi ska inte ens tala om ananas...
Bumlingar i rymden... ska vi låtsas få panik igen?
Det är synd att NASA tvingas stå och stampa i vänta på pengarna. En tidig upptäckt kan faktiskt vara avgörande för allas våra liv. Inte för att chansen är så stor att nåt slår ner imorgon, men den finns. Men det är också lite synd att det bara är NASA som står där och stampar. Var är ESA? Var är RKA, JAXA och alla andra begynnande rymdnationer. Vi borde nog också ta vårat ansvar och inte bara dumpa allt på USA/NASA.
Vi får väl se om det blir ett ramaskri i pressen om någon dag igen...
Vem vill leka panik och gå under jorden med mig?
Snygg, sexig singel... på rätt plats dessutom!
... eller vänta nu....
Mångalen...
Vägverket på villovägar...
Detta är ganska upprörande, faktiskt, även om det tillsynes kan verka obetydligt. Det visar på en myndighetsutövning som annars Migrationsverket slipat till perfektion. Paragrafrytteri utan minsta användande av sunt förnuft eller verklighetsuppfattning. En person hänvisar till en överenskommelse från 1989 som påstås säga att man ska i första hand skylta på landets egna språk. Vägverket verkar inte ta minsta hänsyn till hur man bäst förmedlar den information man vill. Vägverket kanske inte inser att vi i Sverige har en ganska god engelskautbildning. De flesta med åtminstone grundskola klarar nog av att lista ut vad det handlar om när det står "Bed & Breakfast". Om man nu inte känner till det vedertagna begreppet som det är. Jag kan tipsa Vägverket om Nationalencyklopedin, där det åtminstone på dess nätupplaga finns att slå på, så kanske även Vägverket inser vad det betyder. Vad Vägverket inte verkar inse, eller inte vill förstå, är att skylten kan vara ämnad till andra en svenska. Kan det tänkas att ett pensionat vill dra till sig utländska turister? Vad tror Vägverket ger de utländska mest och bäst information "Rum och frukost" eller "Bed and breakfast"?
Det är helt otroligt att Vägverket är villigt att spendera tid, pengar och resurser på att processa om en sådan sak, som varje vettig person inser att de har totalt fel i. Det är mina och dina skattepengar de använder. Känner du att du får valuta för dem? Det är så man får lust att anmäla dem till ansvarig minister, för även Vägverket ska väl kunna hushålla med sina pengar på ett vettigt sätt? För det var väl samma Vägverk som ville ha mer pengar till att förnya och reparera våra slitna vägar. Grattis... jag har just hittat en del åt er. Får jag hittelön? Eller kanske ni ska använda pengarna till att hitta kompetent personal, eller utbilda den ni har. Det verkar behövas.
Sen kan jag faktiskt avslöja en chockerande nyhet för Vägverket. Håll fast i stolen nu. Jag har åkt bil i Europa en hel del och det skyltas ganska friskt med Bed & Breakfast. Även i icke-engelskspråkiga länder. Otroligt. Hur vågar de?
Nej Vägverket. Lägg ner kartan, vakna upp och känn doften av erat totala misslyckande, och inse att det är faktiskt verkligheten ni lever och agerar i. Det är verkligheten som måste styra verksamheten. Inte kartan. Och se för *beep* till att använda mina skattepengar på ett vettigt sätt.
PS. Ni Vägverket-anställda som håller med mig, jag hoppas ni finns, behöver inte ta åt er av någon kritik. Men ni kanske borde prata med era kollegor mer och sprida lite sunt förnuft.
Jackass...
Hunden Danny
Såg Danny the Dog igår. Hade ett par små fördomar innan jag började titta. Med Jet Li i huvudrollen trodde jag nog det skulle bli en tuff actionrulle med en massa snyggt koreograferade slagsmål men inte så mycket mer. Jag undrade lite vad Morgan Freeman, en av de skådisar jag respekterar och gillar allra mest gjorde där. Och visst, slagsmålen fanns där. Men där fanns så mycket mer.
Filmen hade två skarpt kontrasterande ansikten. Ett, det ursprungliga, där Danny hålls som vakthund av "farbror" Bart. Danny behandlas också som en hund, men eftersom han uppfostrats till det sen barnsben vet han inget annat. Så när Bart tar av kopplet slår han glatt ner alla Bart ber honom om, och står tåligt ut med Barts behandling resten av tiden. Men genom ett attentat mot Bart så blir Danny fri, och hamnar hos blinde Sam och hans adoptivdotter Victoria. Här gör filmens andra sida entré. Den hårda framställningen byts ut mot en mjuk. Känslor som varit undertryckta lyfts till ytan. Danny lär sig vad det menas med att vara fri och att vara människa. Kärlek, vänskap, lojalitet lyfts fram, men också sorg och förlust när förträngda minnen börjar bubbla upp.
Filmen är dessutom väldigt vacker, vilket man inte riktigt kan tro i de actionspäckade, blodfyllda slagsmålsscenerna. Men ansvariga visar en stor idérikedom och kunskap när de arbetar med kameran. Finurliga klipp och spektakulära kameraåkningar kastar oss mellan olika platser, mellan då och nu, mellan minnen och verklighet. Man använder dessutom ljus och reflektioner på ett mysigt sätt.
Med andra ord så har filmen det bästa av två världar. Späckade actionscener och känslofyllda scener av uppväxt och upptäckt. Muskler och hjärta. Man behöver inte alltid välja.
Filmen får 8 välkoreograferade hoppsparkar av 10 möjliga...
Daltande
Jag hoppas, inte för att de skulle behöva egentligen, att överläkaren är stark nog att överklaga (vilket jag hoppas är möjligt) för att ytterligare pröva den här principen. Jag hoppas också att familjen är stark nog att göra en polisanmälan mot mannen, så han kanske förstår mer vad som gäller i framtiden...
Kanske så kanske
Nu dagen efter och när känslorna lugnat sig en aning, samt man har fått se reprisen ett otal gånger och hämtat in lite mer uppgifter kanske jag ska tona ner anklagelserna om justitiemord. Det kan ha gått rätt till. Jag tycker fortfarande en del som går att diskutera - men det är ju egentligen rätt lönlöst. Det går ju ändå inte att gör något åt. Men jag har fortfarande en fadd smak i munnen...
Justitiemord!!!
Snart börjar stormen...
Växthuseffekten är verklig!
Vad Realtid.se och Karlén egentligen snackar om är global warming eller global uppvärming på svenska. Den kan man diskutera och man kan diskutera eventuella orsaker till den. Klimatet är ett komplicerat fenomen så här finns visst utrymme att diskutera och vara oense. Min inställning kring exempelvis CO2-utsläpp är att jag inte är helt övertygad om att de är (ensamma) orsaken till den globala uppvärmningen. Jag har hört argumenten om att solens inverkan och flexibilitet innan har ignorerats av IPCC - och det ligger poänger däri. Men jag tycker vi ska ta det säkra före det osäkra. Det vore ju synd om det verkligen var utsläppen som var orsaken och vi inte gjorde nåt. Men inte ska vi göra panikåtgärder. Men nog ska vi planera och se över vår energikonsumtion, speciellt den beroende på olja. Och då inte enbart med hänsyn på miljön, det finns andra faktorer att beakta.
Jag tror att felbenämningen är ett resultat av tidningens reporter eller kanske möjligtvis att Karlén varit oförsiktig i sitt ordbruk. Jag i alla fall hoppas det. Annars kan man inte ta varken honom eller artikeln på allvar (i min mening).
Övervikt?
Samtidigt ska jag höja ett varningens finger vad gäller att döma sig själv och sin vikt vad gäller BMI. Jag är ganska smal och ligger på en stabil BMI på 22,6. Alltså långt in på "ideal"-vikten som börjar på 18, och faktiskt halvt nära övervikt som börjar på 25. Som jämförelse metoder emellan kan jag nämna att jag fått min hälsoprofil bedömd med en annorlunda metod, och därmed fått rekommendationer om var min vikt bör ligga. Enligt den så är undre gränsen för normalvikt 87 kg (BMI =23,1). Det vill säga, enligt den metoden är jag 2 kg underviktigt!
Vilken metod ska man lite på? Jag är inte utbildad och kan inte avgöra. Men jag kan lita på mitt sunda förnuft! Jag kan säga att jag är ganska nöjd med min vikt som den är, och känner mig inte underviktig. Å andra sidan är jag enormt skeptisk till att jag skulle kunna gå ner 15(!) kg (17,6 % av min nuvarande kroppsvikt) och, enligt BMI-tabellen, fortfarande ligga inom området för ideal vikt. Det tror jag inte en sekund på. Så ta viktmodellerna med en nypa salt. En bildlig nypa salt alltså, salt är inge bra det heller...
Så, lita inte för mycket på olika metoder. Med en hyfsad matvana, jag medger att jag slarvar ofta (och gillar det), och en god dos motion så hamnar man på en ganska personligt bra vikt, det är jag övertygad om. Men det är också kanske vårt eget ansvar, vår plikt, både mot oss själva och samhället att också vårda oss själva på ett någorlunda ok sätt. Att uppemot en miljon svenskar (om man nu litar på den siffran, som verkar vara definierad mha BMI) lider av fetma och kraftig övervikt är ju skrämmande. Och tecken på att vi inte klarar att ta hand om oss själva?
Blicka längre ut
Det är jag som är Spiderman!
Vem är du?
Månförmörkelse
Vår? Noooooo!
Ja, jag vet att jag (antagligen) är i minoritet med min åsikt. Folk, med tanke på vad man läser på bloggar och läser/ser på nyheter, verkar få panik när termometern närmar sig nollan (jag med, fast från fel håll då) och marken täcks av ett fitt fluffigt lager snö. Kollektivtrafiken bryter ihop, vägarna täpps av köer och klagokören kunde inte vara högre. Men, vadå? Vi är i början på mars, det ska vara vinter, och (hey - newsflash!) ta en kik på en jordglob. Vi ligger ganska långt norrut. Det ska vara vinter här. Vi ska minsann vara glada att det är så milt som det är. Bara att tacka (mest) golfströmmen. Men nog kunde det vänta lite med våren ännu.
Mer vinter åt folket!
Tricoder
När den också är vapen, GPS (det kan inte vara så svårt att integrera visserligen), minidator, holoprojektor och allt annat fantastiskt så är jag intresserad. Fast jag må säga, dagens Tricoder är minsann inte så liten, smidig och snygg som Kirk och Picard springer runt med. Fast de har ju några hundra års försprång...